Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå... Martin Aagård

Annons

Hur känns det att bli felanmäld?

- Litet smickrande är det allt. Det är kul för mitt band, Doktor Kosmos, att vi tydligen är så kontroversiella i moderata kretsar.

Det är textraderna "Kapitalistsvin! Nu ska du dö!" som upprör Muf.

- Det ska inte förstås bokstavligt. Det är en självbiografisk låt om gatuteatern Röda-vita rosen, som fanns i Gävle på 1980-talet. Den satte upp en pjäs som hette "I-ländernas grymma svek" och där fanns precis den repliken.

- Texten till låten har skrivits av Uje Brandelius som var med i pjäsen. Texten är självironisk om hur ung, politisk idealism yttrar sig. Men jag tror inte att ironi är Mufs starka sida.

- Det finns ingen enhetlig politisk tanke i Doktor Kosmos. Bandmedlemmarna har olika uppfattningar. Men hittills är det mest Uje som skrivit våra texter.

Men du är kanske inte förvånad över att Muf inte direkt hyllar Doktor Kosmos?

- Nej, i och för sig. Men nu läste jag att de tycker vi gör "bra musik". Jag vet inte vad de menar. Vi funderar på att boka punkbandet "Höga hästar" till en klubb som vi driver i Stockholm. De har bland annat gjort låten "Född fri, skattad till döds". Den borde väl Muf gilla?

Du har varit tjänstledig från den här tidningen i ett halvår. För att göra vad?

- För att bli felanmäld av Muf! Nej, haha, jag har varit i Moskva, hos min flickvän. Vi har rest i Iran. Jag har turnerat med bandet i Sverige, Norge och Danmark. Och så har jag varit vikarierande understrecksredaktör på Svenska Dagbladet.

Hur har nya skivan och turnén tagits emot?

- Skivan har sålt 6 000 exemplar. Det mesta vi sålt någonsin. Fast skivbolagets målsättning är förstås 10 000 före årsskiftet. Vi får se. På Hultsfred spelade vi inför 10 000 personer mitt på blanka eftermiddagen. Det var mäktigt. Turnén i Norge var jättekul; norrmännen var så initierade. Däremot var danskarna tämligen ointresserade.

När kommer du tillbaka till den här tidningen?

- Den 5 augusti.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons