Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där... Stefan Sundström, som precis släppt en ny platta och ger sig ut på turné i höst.

Annons

När kommer du till Dalarna då?

- Vi kommer att spela på S2 i Borlänge den 20 oktober. Men den 11 september spelar jag på Hembygdsmuseet i Vikmanshyttan. Det ska bli jävligt kul. Det är fint där. Där finns en massa vardagshistoria, jag gillar historia. Sen finns det liar på väggarna som min farsas far gjort.

Du brukar hänga en del i Vikmanshyttan, varför då?

- Ja, det är syrran och jag som förvaltar farsans gamla hem. Han var släggardräng i Vikmanshyttan på 30-talet. Sen åkte han till Stockholm och blev ingenjör.

Finns det något av Dalarna i din musik?

- Det finns någon stämning i låtarna som på något sätt är Dalarna. Jag har läste en del av Hedemorapoeten Martin Koch och det var ju en proletär. Han gjorde tvärtemot min far och flyttade från Stockholm till Dalarna han.

Är du nöjd med nya plattan?

- Ja, den blev skitbra såklart. Anders Burman har ju producerat den. Han är 76 bast gammal och har inte producerat på 15 år så han har inte blivit förstörd av digitaliserade prylar, det blev en jävligt lugn feeling i studion.

Du har en del kända gästsångare som Nicke Andersson och från Hellacopters, Martin Hedros från Soundtrack of our lives och Mattias Hellberg. Hur kommer det sig?

- Vi känner varandra. Men på turnén kommer jag att ha med en dalmas. Säterkillen Nicke Lohse. Han är med som pianist på turnén, skön kille. Vi kände inte varandra innan, det ska bli kul.

Vad gör du när du är ledig?

- Då är jag mest hemma och gör ingenting. Jag är ett trädgårdsfreak och så försöker jag vara munk men det går inte så bra.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons