Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där... Peter Mattei,

Annons

Vad bjuder ni på?

- Jag sjunger toreadorarian ur Bizets Carmen. Sedan blir det Mozart och få se... Ja, det är ett typiskt galaprogram i alla fall.

Du har framträtt i Dalhalla förut.

- Jag sjöng där 1999. Också en operakonsert. Då var kungen och Silvia där. Jag minns en underbar bilresa upp genom Sverige och sedan kom man till den här platsen, med den dramatiska naturen. Och så fick jag sjunga där - det är ett bra minne.

Är det inte bara trams med sådana här galaprogram?

- För oss sångare är det underbart. Det är som godis. Eller som att gå direkt på den läckra efterrätten. Och sedan äta fler efterätter. Annars får man ibland vänta halva operan för att få göra den där arian som är själva höjdpunkten.

Har du framträtt med Malena Ernman tidigare?

- Nej, aldrig i en opera. Men jag har gjort en konsert med henne tidigare. I Bryssel om jag minns rätt.

Har du spelat in några skivor?

- Ja, några har det väl blivit. Jag har varit Don Giovanni och jag sjöng också i Berlioz Trojanerna. Den skivan fick tre grammisar.

Du var en sällsynt dryg sergeant på Operan i våras.

- Belcore i Kärleksdrycken är en härlig roll. Den fortsätter i höst. Numera har jag ett kontrakt på tre månader per år på Operan.

Vilka andra hus är du knuten till?

- Jag frilansar över hela världen och går in i enskilda produktioner. Det har jag egentligen gjort sedan jag slog igenom med min roll i Backanterna som Ingmar Bergman satte upp på Operan 1990.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons