Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där?

Annons

Hallå där...

Var det inte svårt att välja?

-Jo. Jag har ju tiotusen singlar hemma. Och jag har ju tusen låtar i huvudet hela tiden. Jag har valt låtar som jag själv gillar och som jag vet spelades i raggarbilar. Jag kunde ju ha valt sådant som spelades i sydstaterna 1955, men det var ju ingen människa som hörde dem. Det här var låtarna som gick.

Skivan har undertiteln "rocklåtarna som skakade Sverige". Hur hårt skakades landet?

-När rocken kom 1956-57 var Sveriges radio klart skakat. De ville ju inte ta i rocken ens med tång, den trycktes undan på undanskymd plats. Så i den meningen så skakade de här låtarna Sverige.

Varför överlevde raggarkulturen i Sverige?

-Vad fanns det att titta på 1945, när kriget var över? Naturligtvis bara ett enda land, det land som hade räddat oss-USA.

-Den amerikanska kulturen kom sköljande som en jättevåg. Och Sverige svalde den med hull och hår. Dessutom hade vi råd med det. Det hade man inte i Tyskland, där hade man knappt råd att köpa skivor. Sverige var det enda land som var startklart efter kriget, och därför blev raggarkulturen så otroligt stark här.

Vilket blir nästa steg?

-Jag har drömmar. Jag brinner för den här grejen. Jag älskar den här kulturen, den här riktiga rebellrörelsen med bilar, rock och jukeboxar. Och det finns tal om att gå vidare på något sätt om det går bra för skivan. Men det är lösa planer. Mer kan jag inte säga.

KALLE DIXELIUS/ TT SPEKTRA

Mer läsning

Annons