Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå... Anna-Maria Jurvelin Som sjunger rollen som Gilda i Verdis Rigoletto i Dalhalla

Annons

Hur började din sångkarriär?

- Som dotter till en sångpedagog skulle man ju kunna tro att intresset var givet. Det var ju sång hela tiden hemma, vilket också haft till följd att jag kan alla större tenorpartier utantill! (skratt). Men jag skaffade mig faktiskt först en utbildning som kyrkomusiker i min hemstad Uleåborg.

- Sedan tänkte jag om, och sökte till Sibelius-akademin där jag gjorde mina sångliga slutprov strax före jul 2001. Min första operaroll var förresten i Savonlinna 1997 som Pamina i Trollflöjten.

Du har ju också studerat utomlands.

- Ja, 1998 började jag ett års studier på Operastudion i Zürich och i det sammanhanget debuterade jag också på Zürichoperan. Sedan hade jag kontrakt med operan i Pforzheim i Tyskland där jag sjöng några mindre roller innan jag återvände till Finland.

Vilken är din drömroll?

- Tosca! Men den kommer jag nog aldrig att sjunga, Jag är inte den typen av sopran. Men jag tycker mycket om Puccinis underbara musik. Och jag älskar naturligtvis också rollen som Gilda. Hon "växer" från första aktens något lätta karaktär, andra akten som fordrar mera kraft och inlevelse och tredje akten som ju innehåller kvartetten och fler ensembler.

Vad förväntar du dig

av Dalhalla?

- Jag har bara sett ett par små bilder därifrån så jag har ingen uppfattning om hur det egentligen ser ut, men jag har ju hört berättas om hur vackert det är, den fina akustiken och det positiva mottagandet, så jag ser verkligen fram emot att få komma dit.

BO HARRY SANDIN

Mer läsning

Annons