Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan Hellström - örats och hjärtats tjänare

Annons

Itisdags allsjöng han på Skansen för tredje gången. Nu åker Håkan Hellström ut på en utspridd miniturné tillsammans med Moneybrother, The Ark och The Hellacopters. Allt Håkan Hellström vill är att hans musik ska vara så vacker som möjligt.

- Jag har alltid varit örats och hjärtats tjänare. Hjärnan har jag inte haft så mycket kontakt med!

För fem år sedan sjöng han sig in i våra liv med Känn ingen sorg för mig Göteborg. Håkan Hellström har med åren blivit mer och mer folkkär för sin energi och sitt sprudlande sätt. Han har turnerat med Magnus Uggla, sjungit in sina tolkningar av visor av Mats Paulsson, Fred Åkerström och Olle Adolphson. För att inte tala om massor av hyllade konserter och tre rosade skivor varav en späckad av sambaextas.

Den till synes sorglöse killen som nu hunnit bli trettioett var redan från början tydlig med att han inte såg det som en karriär och att han inte brydde sig särskilt mycket om det skulle gå åt skogen, han kunde ju alltid börja plugga.

- Så säger jag ju fortfarande men äh, det stämmer inte helt. För det här har ju blivit mitt liv så jag skulle nog bli rätt förtvivlad om jag inte fick göra musik längre, säger Håkan Hellström.

Det har skrivits mycket om den skiva han sägs ha på gång senare i år men det är inte säkert att det blir någon platta.

- Det var en riktig kvällstidningsnyhet. Jag hoppas folk förstår det. Jag har tänkt titta på lite vad jag har gjort för låtar som inte fått plats på mina skivor. En del spelas in och når inte riktigt fram. Då kan man ta upp dem senare och kanske får man till det då istället, säger Håkan Hellström och fortsätter:

- Så jag tänkte bara göra klart en del sånt. Om det ska ges ut, det vet jag inte. Jag vill slutföra det så man kan börja om igen. Jag har också gjort några svenska versioner av engelska och amerikanska låtar. Det har jag tänkt spela in och det kanske blir i år eller i vår. Men om inte låtarna är bra tänker jag inte ge ut det alls.

I vintras gavs Ett kolikbarns bekännelser ut men mest nöjd är Håkan Hellström med sin andra skiva, Det är så jag säger det där inte minst Kom igen Lena har etsat sig fast i minnet hos det svenska folket.

- Jag känner en enorm stolthet. Den är så extrem och fin. Det är en väldigt konstig skiva, det är så mycket saker som ryms på den. Den är helt befriad från allt vad koncept heter och den är ganska provocerande med all samba, menar Håkan Hellström som tycker att det inte finns någon solklar bild av hur han är. Och det ligger något i det. Bilden av honom är splittrad och själv tycker han att det är underbart.

- Det är så många som är helt på det klara med hur de vill framställa sig själva. Jag halkade in på det här på ett bananskal. Jag visste inte ens att jag skulle få göra en hel skiva när jag fick göra första singeln. Jag har ingen linje, det hörs ju på Det är så jag säger det. Jag försöker bara göra något fint, något som låter bra.

Håkan Hellström tycker att han har förändrats under de fem åren i rampljuset, att han har bättre koll på mycket runt omkring musiken. Han ställer inte upp på allting längre

- Nej, och jag är inte så naiv som folk tror heller. Jag har hört att folk frågar om jag är utvecklingsstörd och det gör mig inget. Det är väl min glädje inför att hålla på med musik. Jag har sett hur det ser ut när vi spelar på tv och det ser ju inte klokt ut. Men det är ju för att man ger allt, säger Håkan Hellström.

- Jag träffade folk på allsången som var förståndshandikappade. De är spontana och vänliga och så borde folk vara mer. Så om det är att vara dum är jag gärna det.

MARTIN RÖSHAMMAR /TT SPEKTRA

Mer läsning

Annons