Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan Hellström

Annons

En inspelning av "Vi två, 17 år" skramlar ut ur högtalaranläggningen innan publikjublet stiger mot skyn när världens bäste Håkan Hellström ramlar in på stora Kalasscenen tillsammans med sina käcka sjömansgossar.

Den halvnakna, galna, genomsvettiga sambafesten från vinterturnén har svidats om till elegant, scenograferad arenapopshow med projicerade bildspel och läcker ljussättning.

"Jag ramlar" är ett tjusigt förstanummer men efter det går spelningen på lågvarv ända fram till det att Håkan Hellström plockar fram sitt första trumfkort ur rockärmen och sjunger "Den fulaste flickan i världen".

Efter den följer en sambasvängande "Mitt Gullbergs kaj paradis".

Där börjar festen.

Och vilken fest det är.

- Hör du, Timo, starta bilen! hojtar Hellström till sin gitarrist samtidigt som en liten projicerad folkvagnsbubbla far förbi på ett svart skynke bakom scenen.

Vi får en femstjärnig "En vän med en bil" som får flickorna längst fram att skandera "Håkan Hellström, scha-la-la-la-laaaa!" i fotbollskör.

- Oj, oj, oj, ni sjunger starkare än jag, konstaterar sångaren på scenen.

- Men jag har en melodi till er också, faktiskt...

Mitt i "Det är så jag säger det" kastar Håkan Hellström i ren och skär iver att få uttrycka alla känslorna sin lilla gubbhatt med brätte i nyllena på Humphrey Bogart och Lauren Bacall som flimrar förbi som hastigast i svartvitt på projektionsskynket.

Och det är svårt att begripa det.

Hur sjutton lyckas Håkan Hellström investera så mycket värme och innerlighet och kärlek i sina spelningar?

Kväll efter kväll efter kväll.

Göteborgaren stormar våra sinnen med en kraft och passion för musiken som det helt enkelt inte går att värja sig mot.

Det går inte att värja sig när Håkan Hellström sjunger Mats Paulsons "Visa vid vindens ängar" framför ett naket piano och säger att han tänker sjunga så starkt att de MÅSTE ta med låten i häftet till Allsång på Skansen nästa säsong.

Det går sannerligen INTE att värja sig när Håkan Hellström skriker "Explodera Dalarna" och gör en monsterversion av "Känn ingen sorg för mig Göteborg" med blåssektion och rajrajskrammel från hela bandet.

Explodera Dalarna?

Ja. Visst. Hemskt gärna.

Timo Räisänen vickar på rumpan för publiken och flickor vid mixerbordet håller varandras händer i hoppsadans och själv står jag där med ståpäls över hela kroppen trots att det är 153 grader varmt vid Ljustern och trots att jag sett Håkan Hellström många, många gånger tidigare.

Men det är som ett mirakel. Killen slår knock-out nästan varje konsert.

"Kom igen Lena" är 100 procent livsglädje förpackad i formen av en fyra minuter lång popsång och Kalas allsångsledare Dogge Doggelito från Norra Botkyrka glider in i svart träningsoverall för att rappa en vers med de tvärrandiga sjöpojkarna från Göteborg.

Extranumret är Håkan, akustisk gitarr och "Vi två, 17 år" med slutsalut från Timo och hela bandet.

Ted Gärdestad, Jakob Hellman och alla andra förträffliga svenska popsångare får ursäkta. Håkan Hellström är den bästa svenska popsångare som någonsin gått in och charmat upp en publik i brygga. Och den här sommarens turnégäng måste vara det mest kärleksfulla och mjuka och coola och störtsköna Kalaspaket som någonsin rullat ut på de svenska vägarna.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons