Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hackat och malet

Annons

Borlänge må vara en rockstad med liv och rörelse i centrum fredag- och lördagkvällar. Men det räcker inte. Att centrum i Borlänge befolkas bara under lunchtid och krogkvällar är ett känt faktum. Folk handlar hellre under tak på Kupolen och resultatet är en öde stadskärna.

Till slut får vi ett externt nöjescenter också och då kan man lika gärna döpa om stan till Kupolen City.

Är det till och med Kupolens fel att sverigedemokraterna sitter i Borlänges kommunfullmäktige? Jag hörde en intressant tes på radio häromveckan. Nämligen att städer med stor extern handel gynnar partier av deras sort. Ett öde centrum skapar otrygghet. Ett ungdomsgäng som hänger på stan märks knappt om de omges av andra människor. Är torget tomt ser de genast suspekta ut. Bäst att ta en omväg.

Otrygghet är den jordmån som Sverigedemokraterna frodas i och gärna gödslar med mytbildning, fördomar och misstänkliggöranden.

Köpfestens baksmälla kanske inte bara handlar om tomma plånböcker. Politikerna i Borlänge valde Kupolen framför centrum och nu får de finna sig i att dela bänkplats med sverigedemokrater i fullmäktige.

Iggy Pop & The Stooges till Peace & Love-så självklart egentligen. Alla reser sig upp och jublar.

Iggy hör till dem som kan göra vad som helst och ändå framstå som världens coolaste man. Att han själv dessutom gjort avbön för alla dåliga versioner av de gamla guldlåtarna som han som soloartist tröskat med allehanda kompband genom åren gör det hela ännu mer hoppingivande.

Ännu en legend att bocka av.

Mer läsning

Annons