Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gyllene Tider söker ursprunget

Annons

En sommarturné med Gyllene Tider är ju ganska safe. Men att efter alla dessa år spela in ett relevant album 2004 är inte självklart, säger Per Gessle.

Att han, Mats "MP" Persson, Micke "Syd" Andersson, Anders Herrlin och Göran Fritzon firar 25-årsjubileum har väl knappast undgått någon. Tidigare i år släpptes samlingsskivan GT 24 och det snackades redan på ett tidigt stadium om ett eventuellt singelsläpp - i stället kommer nu deras femte studioalbum.

- Lite av idén bakom hela återföreningen var att göra en ny platta också. Men det ville vi inte tala om för folk för vi visste inte om vi skulle klara av det. Vi sade att vi skulle släppa en singel, men vi hade ganska många låtar och efter några veckor i studion kände vi att det skulle bli en kanonbra platta - då fortsatte jag att skriva, säger Per Gessle.

Inspelningen tog fem veckor och Christoffer Lundquist och Clarence Öfwerman producerade.

- Vi ville komma tillbaka till första skivans magi, säger Mats "MP" Persson.

Gyllene Tider menar att detta är något som producentparet lyckats hjälpa dem mycket med.

- Clarence tycker till exempel att den första av våra plattor är ett mästerverk medan resten är skit, säger Per Gessle.

Finn 5 fel! består inte av en samling låtar som inte fick plats på Per Gessles succéalbum Mazarin från förra året. Även om 72 och Varje gång det regnar ursprungligen skrevs för soloprojektet.

- Mazarin var för mig en ganska privat platta i skuggan av att Marie blev dålig. Innan Mazarin spelade jag upp en fem sex låtar för killarna som inte tyckte att det var ett Gyllene-material - det var för personligt, säger Per Gessle.

Per Gessle gör medvetna val när han skriver musik och tänker på ett annat sätt om han vet att han ska spela in till Gyllene Tider. Men mycket av nya skivans sound kan de tacka de sena nätterna framför stereon i studion för.

- Man sitter på nätterna och dricker rödtjut och lyssnar på musik. Dagen efter använder man sig av den känslan i sina inspelningar, säger Per Gessle.

PONTUS HAMMARLUND/PM

Mer läsning

Annons