Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guide till Judas Priest

Annons

Det Cryonic Temples gitarrist Esa Ahonen inte vet om Judas Priest är inte värt att veta.

Mycket av det Esa Ahonen faktiskt VET om Judas Priest är inte heller värt att veta. I alla fall inte för vanliga dödliga.

Esa Ahonen är dock en sann förkämpe för allt som är heavy metal i allmänhet och allt som är brittisk heavy metal i synnerhet.

Han har ända sedan tidigt 80-tal varit en av de Defenders of the Faith Rob Halford sjunger om i sången.

Gitarristen och rockhusarbetaren Ahonen besitter i dag rent encyklopediska kunskaper om favoritbandet Judas Priest.

Jimmy "Elgareth" Hall som spelar trummor och sjunger med Borlängebandet Magog är yngre och mindre pratglad än Esa, men lika hängiven Judas Priests musik.

Hall upptäckte bandet i linje med skivan Painkiller som släpptes 1989, och tycker betydligt bättre om gruppens hårdare, sena stil än den traditionella brittiska heavy metal bandet lirade under storhetsperioden för 20 år sedan.

Jimmy och Esa är överens om att Judas Priests historia som band kan delas in i tre epoker. Minst.

Före och efter Painkiller, före och efter Jugulator, före och efter Rob Halford...

Här är fem ögonblick Esa Ahonen och Jimmy Hall definierar som personliga favoriter och milstolpar i Judas Priests 30-åriga karriär av heavy metal...

n British Steel (1980)

"Helt klart det viktigaste ögonblicket för den stora massan. Du har låtar som Living after midnight och United här. Stor refrängmetall av ett slag ingen annan egentligen höll på med då. Till och med Pantera har gjort en hyllning till den här plattan."

n Screaming for vengeance (1982)

"Där kom första USA-hiten med You've got another thing coming", säger Esa som för en gångs skull inte är tvärsäker men tror låten landade som nummer sju på Billboardlistan.

"Här finns även låten Electric eye som också blev en stor hit. Den här skivan och efterföljaren Defenders of the faith hämtar jag och Leif (Cryonic Temples andra gitarrist, reds anm) i princip alla influenser från när det gäller modellen för gitarrspel med två gitarrister", säger Esa.

n Jugulator (1997)

"Den är så oerhört mycket hårdare än någonting de gjort tidigare. De har blivit gubbar här och det är intressant att de ändå kan göra låtar som är så mycket hårdare. Jag tycker inte bytet av sångare (Halford ut - Ripper Owens in, reds anm) gjorde någonting här. Det är snarare så att jag tycker han (Ripper Owens) har mer attityd", säger Jimmy.

n Painkiller (1990)

"Fansen tyckte faktiskt inte så mycket om den när den kom... både K K Downing och Glenn Tipton gick hos gitarrlärare inför den här skivan. Intressant eftersom K K Downing tycker alla gitarrlärare är idioter", säger Esa.

"Det här är skitbra! Jag har egentligen inte lyssnat särskilt mycket på äldre Judas Priest, jag tycker det gamla är för snällt", säger Jimmy Hall.

n Judas Priest turnéspelning i Sverige 2004/2005

"Den ska bli intressant att se...", säger Jimmy Hall.

"Jag tror nästan jag blir tvungen att arrangera en bussresa till konserten", säger Esa Ahonen.

"Det syns på bilderna på nätet att trummisen Scott Travis är lycklig nu när Rob Halford är tillbaka. Inte för att han var ovän med Ripper Owens, men han trivdes alltid bäst med att spela tillsammans med Rob. Rob Halford har sagt att han tänker sjunga Ripper Owens låtar också, eftersom han tycker de är en del av Judas Priests historia."

Tilläggas bör att varken Hall eller Ahonen har möjlighet att se och höra Judas Priests festivalspelning på Sweden rock i Norje. De blir dock gröna som kallbrandsben av avund när de får veta att tidningen har för avsikt att bevaka konserten i Norje.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons