Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gud fälldes i tingsrätten

Annons

Sedan en tid har delar av kristenheten i Sverige relanserat martyrerna. Kristen press skriver mycket om dem som förföljs för sin religiösa övertygelse. De har fått en ny kelgris: pingstpastorn Åke Green som dömts för hets mot folkgrupp i en viktig dom som prövar en ny lag.

Vi har sett en batalj om domen på insändarplats. Internet översvämmas - Green är en hjälte för naziorganisationer.

Den 23 juli skrev prästen i Falu Kristine församling, Hans Johansson, i Svenska kyrkans annons att "I länder utan religionsfrihet fängslas människor för sin tros skull. I Sverige har det i dagarna utdömts ett fängelsestraff på grund av "fel" predikoinnehåll."

Vad är det Johansson vill att präster ska få säga i svenska predikstolar i religionsfrihetens namn? Det är lätt att ta reda på. Domen meddelades av Kalmar tingsrätt och har målnummer B57-04. Pingstpastor Greens predikan bifogas domen som bilaga.

Green hade surnat till på media, som faktiskt berättar att det finns homosexuella. Han borde få samma utrymme som dem, ansåg han, och kontaktade media inför sin predikan. Målet var att "omvända" homosexuella och unga som söker en sexuell identitet.

Green är en usel retoriker, men orden som kommer ur hans mun är inte hans utan Guds. "Jag har inte sökt stöd i Guds ord för mina tankar. Utan Guds ord har gett mig de tankar som jag ska redovisa då här i dag", sade Green i predikstolen. I polisförhöret framgår det att "under bön och meditation uppenbarar sig Guds tankar för honom och de blir då levande för honom" och även om han förstår att han kränker homosexuella kan han inte "avhålla sig från att förkunna (...) vad Gud sagt honom".

Kalmar tingsrätts dom är balanserad och väger flera fri- och rättigheter mot varandra: yttrande- och religionsfrihet och de inskränkningar som finns för att särskilt skydda utsatta gruppers fri- och rättigheter.

Till hatbrotten räknas sedan 1 januari 2003 också hets mot homosexuella. Tingsrätten understryker att lagen medger "en saklig diskussion om eller kritik av homosexualitet" samt att det naturligtvis inte är brottsligt att citera Bibeln. Green gick dock mycket längre än så. Han sade att homosexualitet är en cancersvulst på samhällskroppen, att aids har uppstått på grund av homosexualitet, att riksdagsmännen är dårar som tillåter partnerskap, att homosexuella inte kan vara kristna, att många homosexuella är pedofiler eller har sex med djur, att homosexualitet leder till våld.

Om man i den här svavelosande predikan byter ut "homosexuella" mot "invandrare" eller "pingstpastorer" blir domen lättförståelig.

Gud har alltså fällts. Troligen är det ändå Green som får sitta av fängelsestraffet.

Det är rätt åt honom, även om Hans Johansson inte anser det.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons