Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gripande men aldrig dyster

Annons

böcker |

Våra bröllop

Dorit Rabinyan

övers Rose-Marie Nielsen

Natur och Kultur

När fiskaren Soli gifte sig med den persiska skönheten Irani fick hon en bröllopsklänning med 5 854 elfenbensvita pärlor. Dörren till deras hus vette direkt mot Medelhavet. Nätterna tillbringade de i sängen som två hopslingrade ormar.

Kärleken var sagolik, passionen blodröd. Men Dorit Rabinyans roman "Våra bröllop" utspelar sig ett kvartssekel och fem barn senare när sagan har bleknat och passionen stelnat.

Soli har dragit sig tillbaka inom sig själv. Irani hänger sig åt världsfrånvända, judisk-persiska ritualer, ständigt bekymrad över barnens oförmåga att finna en plats i tillvaron.

Hela familjen tycks vara på flykt. Dottern Marcelle är en drömmare som bosatt sig i de billiga kärleksromanernas fagra utopi efter ett misslyckat äktenskap. Systern Sofia flyr ansvaret och sin baby genom att alltid vilja sova. Lizzie undviker sin make genom frivolt, nattligt leverne vilket får den hämmade brodern att straffa henne. Och sladdbarnet, flickan Mati lider av överaktivitet och en nypa schizofreni, i hemlighet sörjande sin dödfödde tvillingbror Moni.

Familjen Azizyan har inte mycket att hurra över, likväl är "Våra bröllop" en sällsamt njutbar roman, skriven med en förbluffande humor, värme och mognad av en blott trettioårig författare.

"Våra bröllop" (liksom debutromanen) är vad som brukar kallas en kvinnoroman. Det vill säga här finns starka kvinnoporträtt, handlingen kretsar inte kring det stora livet utan landar bestämt i vardagen och familjen (mat är en av bokens återkommande aktiviteter - och metaforer).

Berättartekniskt är "Våra bröllop" briljant. Romanen består av fem kapitel där berättarperspektivet skiftar närmast omärkligt. Den utspelar sig under en enda dag, sladdbarnet Matis födelsedag, men författaren pressar aldrig formen, följer berättelsens rytm.

Romanens ypperliga inledningsmening - "Äntligen tändes den glimmande tändstickan och dagen fick ljus" - knyts i slutet ihop i elegant ellips. Därtill är Dorit Rabinyan en mycket fin, sensuell prosaist.

"Våra bröllop" är en roman om en familj som förlorat mål och styrfart. Kärlek finns, men framför allt domineras tillvaron av förlamande skuldkänslor.

"Våra bröllop" är gripande, men aldrig dyster. Tvärtom är den skimrande vacker, kanske för att den under ytan genomsyras av hopp. Eller kalla det känsla för humor.

Kvinnlig humor? Varför inte.

ÖRJAN ABRAHAMSSON

Mer läsning

Annons