Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gripande fotografier som kittlar

Annons

Brukets gamla arkivbyggnad som kröner den lummiga Prostparken i Smedjebacken är numera vigt för kulturella aktiviteter av diverse slag. Utifrån den ambitionen pryder Stina Brockmans naket utforskande fotografier de gamla arkivväggarna.

Utställningen rymmer femton fotografier på människokroppen, mestadels ensam, men ibland i interaktion med varandra.

Enligt förhandsinformationen ska det röra sig mestadels om manliga kroppar, men de är så fördunklade att det sällan går att avgöra. Marmorvita skepnader är fångade i ögonblicket som vore de i intensiv rörelse.

Ofta är dragen deformerade, som en brännande rörelse behärskade dem. Samtidigt ger det frysta fotografiet kropparna en klassisk prägel.

Det kan beskrivas som väggmålningar från Pompeji möter Francis Bacon möter en avskalad och i bästa mening rå erotik.

Resultatet blir gripande.

Fotografierna med de interagerande kropparna gör mest intryck. Fastän otydligheten närmast suddar ut sedvanliga erotiska attribut, utstrålar här en skoningslös erotisk intensitet där sexualiteten sveper med sig kropparna.

Utställningen heter "spår", läser man bilderna utifrån denna angivelse så fylls bilden ut.

Kropparna, den nakna och utlämnade grunden för vår jordevandring, och den hungriga, kraftfyllda energi de utstrålar, är mer ett avtramp, ett "spår" än fullt kontrollerade aktör-er. Det är intensiv hetta hela tiden omgärdad av svalka, rörelsen är granne med stillheten. Av den anledningen passar den mausoleumliknande arkivbyggnaden perfekt till området.

Denna utställning är avskalad, det finns fotografier som är än mer explicita. Det är synd att de inte är med, de hade skruvat upp temperaturen än mer på hennes effektfulla och kittlande bilder.

ANDERS LAGERQUIST

Mer läsning

Annons