Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greider tar paus från Dala-Demokraten

Annons

Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider får 60 000 kronor av stiftelsen Stipendiefonden Albert Bonniers Hundraårsminne.
De andra stipendiaterna i den skönlitterära klassen är Kristina Lugn, Per Odensten, Björn Runeborg, Elisabeth Rynell och Kerstin Strandberg.

Hallå, Göran Greider. Är pengarna kopplade till ett enskilt verk?
– Nej, jag blev mäkta förvånad när jag fick ett brev häromdagen.

Har du sökt pengar därifrån?
– Nej, det finns en nämnd som fattar beslut. Jag tycker att det var ett bra beslut i nämnden! Jag har inte sökt. Bo Degerman fick ju det här stipendiet härom året. Men på Falu-Kuriren hittar de väl ingen att premiera!

Nej, tydligen inte.

– Har du modet att skriva det?

Javisst. Säger du det så skriver jag det. Du fick 100 000 kronor av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål i november 2002. Du verkar ha tumme med de här stiftelserna.
– Jag tror att många kan uppskatta att jag jobbar hårt, oavsett om man är höger eller vänster. Min diktsamling har sålt ganska bra. De flesta av mina böcker har ju kommit ut på Bonniers. Min redaktör heter Hans Isaksson, men han har inget med det här att göra. Det är ett gigantiskt företag.

Uppfattar du stiftelsen som höger?
– Det har jag ingen uppfattning om. Men pengarna är väl utsugna från arbetarna från början.

Har du fått någon motivering till stipendiet?
- Nej.

Du har tidigare använt stipendier till att ta ledigt från Dala-Demokraten.
– Ja, de är ett sätt att spara pengar. Jag ska vara ledig från tidningen i sommar. Nu kommer min antologi med politisk poesi ut. Strindberg bland annat. Men den är ju färdig sedan tidigare. Men jag skriver skönlitterärt ständigt.

Vad är det du ska göra?
– Det vet jag inte. Det kan jag inte säga. Det är hemligt. Också för mig själv, ha ha.

Är det ständigt skrivande som är din litterära metod?
– Ja, det kan man säga. Så skriver du väl själv? Jag är inte som andra journalister som sitter och knåpar länge med en text. Det går att likna vid surrealisternas automatiska sluss från 1920-talet. Jag filtrerar själv efteråt. Är man väldigt fri mot sig själv måste man också vara hård mot sig själv. Men det är bäst för mig att skriva först och skära sedan.

Fotnot: Några av ledamöterna i stiftelsens nämnd är Eva Bonnier, Jonas Bonnier, författaren Astrid Trotzig och Dalarnas konstkonsulent Jordi Arkö.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons