Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grease med äkta spelglädje

Annons

Redan i inledande scenerna visade gänget på scenen att det var full fart som gällde. Jämfört med uppsättningen i Borlänge för några år sedan så håller den här föreställningen ett högre tempo rakt igenom.

Inramningen och koreografin är inte lika stor och påkostad, men det kompenseras väl av att hela ensemblen spritter av äkta spelglädje. Ett fantastiskt gäng på scenen som ger allt i alla lägen för att de bara älskar att stå på scenen och spela musikal, det märks tydligt.

Om vi går in på de enskilda insatserna så är det framför allt killarna som sticker ut. Huvudrollerna, Danny och Sandy, spelas av Peter Enblom och Martina Engmalm och båda två gör enastående insater. Speciellt Peter är trovärdig som den tuffe Danny som är ledare för "gänget" och har svårt att hålla den rollen uppe när han möter sin stora kärlek Sandy. Den hårda tuffa gängledaren visar sig i själva verket vara en mjuk, omtänksam och kärleksfull kille och han lyckas till slut att stå emot grupptrycket och försvara sina känslor.

Det är här handlingen i musikalen ligger också. Den handlar i grund och botten om kompisskap, grupptryck, kärlek och svek.

Förutom huvudrollsinnehavarna så vill jag speciellt lyfta fram två personer som vi säkerligen kommer att få se mera av på scener i framtiden.

Redan i inledningen av föreställningen kom det som jag tyckte var föreställningens stora prestation.

Doody, spelad av Joel Hjalmarsson, gjorde ett framträdande ensam med gitarr som gav rysningar av välbehag. Joel utstrålade en självsäkerhet och känsla som gick utanpå allt annat under premiärkvällen. Utan tvekan kvällens höjdpunkt! Den killen vill jag gärna se mer av i musikal/teatersammanhang. En äkta naturbegåvning.

Vidare är Johannes Henningsson, som spelar tönten Eugene, en given framtida revyräv.

Han gjorde en lysande insats under kvällen och känns som klippt och skuren för revy i framtiden. Även Richard Forsberg, som Roger, gjorde en mycket bra roll och kommer säkert även han att hittas i liknande sammanhang framledes hoppas jag.

Ensemblen har förmågan få med sig publiken, redan från start. Detta tror jag framför allt har sin förklaring i att vi blev levererade levande musik att ett åttamannaband under hela föreställningen. Säga vad man vill om dagens nya teknik, inget slår ett äkta band.

PETER JOHANSSON

Mer läsning

Annons