Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Gratulerar till en väl ansedd kulturpristagare"

Annons

Att lyfta tanken på färd är folkbildningens klassiska roll. Vare sig kulturen roar eller oroar, får oss att skratta eller andlöst dra efter andan, är den gemensamma nämnaren att beröra oss människor - att vidga våra vyer, få oss att se på oss själva och omvärlden med nya ögon. Just detta är Peter Johanssons signum. "Temat Gräv där du står passar mig väl", sade han när han som - redan då - en av landets främsta konstnärer medverkade i den allra första Avesta Art 1995. "Eftersom jag står mitt i Sverige gräver jag här. Om något av det som jag hittar och ger gestalt blir provocerande för andra, bjuder jag på det.", säger han i Avesta Arts katalogtext.

Med stor kärlek, men också distans, har Johansson i sina konstverk använt dalahästen, falukorven, sockendräkten, bastun och andra symboler för Dalarna, Sverige och Norden. Lekfullhet finns i många av hans verk, men alla bärs de av allvar. Han vill locka oss att reflektera över den spännvidd som ofta finns mellan idylliska idealbilder och verkligheten. Endast den som saknar kunskap om Johanssons arbete kan påstå något annat.

Johansson är utbildad vid Konstfack, representerad i välrenommerade konstmuseer och genom sitt konstnärliga arbete en lysande ambassadör för Dalarna. Han är, enligt vår mening, en självklar kulturpristagare för Landstinget Dalarna. Det var också det råd vi gav när Karin Örjes (c) från priskommittén hörde sig för om kandidater till årets kulturpris. När ytliga - och säkert alltför hastigt givna kommentarer - skapar snålblåst kring ett beslut, måste folkbildare stadigt stå med båda fötterna på jorden. Debatten omkring kulturpriset inspirerar till än starkare arbete för konstbildning och konstfrämjande. All konst kan inte vara snarfager eller vacker. All konst behöver heller inte, vid första mötet, vara begriplig. Många konstverk är som fågelsång; både vackra och obegripliga.

Landstinget Dalarna är att gratulera till en väl ansedd och kvalificerad kulturpristagare.

Ann-Marie Perers, konstbildare

Karin Perers, kulturpolitiker (c)

Mer läsning

Annons