Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratiskonsert i Leksands kyrka - som tack för hjälpen

Annons

Richard Trimborn, pensionerad instuderare vid Münchenoperan och världsledande Wagnerinterpret, har arbetat tillsammans med dussinet svenska sångare i Tibble under den gångna veckan.

Det är hovsångerskan Berit Lindholms kontakter som gjort att Trimborn kommit till Sverige och Leksand. Alfvéngården och Tibblegården ställde lokaler till förfogande.

Som tack för den hjälp kursen fått av bland annat Alfvéngården och kommunala musikskolan i Leksand, ger de gästande sångarna en gratiskonsert i Leksands kyrka på onsdagskvällen. Trimborn kommer själv att ackompanjera sångarna.

Stefan Dahlberg, som genom sin första Wagnerroll i Tannhäuser nyligen anträdde en ny fas i sin karriär, ser utomordentligt positivt på möjligheten att få arbeta med rollerna i Leksand.

- Min gode vän Gösta Winbergh gick ju bort alldeles för tidigt och nu har Operan egentligen bara Thomas Sunnegårdh att tillgå som Wagnertenor. Operan vill inte bara arbeta med ständiga gäster i tenorrollerna och därför har jag tackat ja till att börja bekanta mig med den här repertoaren.

Av yngre sångare (han är själv 46 år) vill Dahlberg gärna framhålla sopranen Eva Österberg och kanske särskilt sopranen Anna-Lena Persson, 30, vilken under interpretkursen arbetat med Isoldes parti.

- Anna kommer att göra stor sensation, slår han fast.

Persson är ytterst förtegen om var hon ska göra rollen, men konstaterar att hon inte skulle börjat studera in den med mindre än att hon fått en förfrågan. Isolde är en mycket tung roll - en röstförstörare för den som inte är mogen.

- Operahusen vill se yngre och yngre kvinnor som Isolde. Nu känner jag att jag kan göra den, säger Persson.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons