Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gränsfesten kokar kulturkittelen full

Annons

I nordligaste Norge ligger Alta. Dit åkte Falubon Roberth Ekholm i höstas för att besöka kommunens ungdomshus Huset och för att spela in de band som repade där. Han och husföreståndaren Tor-Helge Moen kläckte då idén till ett utbyte.

- Jag berättade om Arenan för honom och han frågade "finns det sådana ställen?" Han kände ju till Fryshuset i Stockholm, men i en liten stad som Falun...

Altaungdomarnas entusiasm har uppenbarligen smittat av sig på Ekholm, som blir alldeles till sig när han berättar om sina möten.

- Jag blev kär i dem. Det är en helt annan inställning till musik där. De har mycket lägre standard, men de bara kör på ändå. Här vill ju folk knappt spela om de inte har rätt utrustning, säger han.

Alta kommun står för den stora kostnaden, medan värdarna i Falun står för mat, lokaler och sightseeing.

I dag kommer norrmännen att bjudas på en guidad tur runt Faluns sevärdheter. Utrymme finns även för spontana uppträdanden på stan.

I kväll smygstartar Gränsfesten på Arenan med en konsert med The Oddpages (ex-Silver Seven).

Elva norska band och nio dalaband kommer att stå på scen under fredag och lördag, mellan klockan 17 och 24.

- Replokalerna kommer att vara öppna under dagarna och vi hoppas att det blir lite spontana, säger Per Staffas från Arenan.

- Men det viktigaste är egentligen inte musiken, utan själva mötet.

Målet är sedan att ungdomar från Falun ska ges möjlighet att åka till Alta i augusti. Men då krävs det att kommunpolitikerna skjuter till pengar.

- Det vore skämmigt om vi inte skulle kunna betala när de gör det, säger Ekholm.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons