Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Graffitipoesi

Annons

Här finns graffitins omedelbara, ogripbara obegriplighet. Och en närvarande gestaltning av den flåsande glädjen över att springa från snuten. Han droppar litterära och musikaliska referenser som en riktig konstskoleelev. Den franske poeten Olivier Cadiot, bandet Kent, till exempel.

Samma "minimalistiska elektroakustiska ljudlandskap" som Fransisco Lopez tillverkar sysslar även Johannes Heldén med. Han har släppt skivor med elektroakustisk musik. Och när man får veta att han är medlem i ljudlaboratoriet Fylkingen och studerar på konsthögskola syns kopplingen till sextiotalets multikonstnärer tydligt.

Lopez kallar tydligen sin otillgängliga ljudkonst "Belle confusion" - vacker förvirring - och visst skulle det passa som beskrivning på Heldéns diktande även om det inte vore helt rättvist. Kanske är det bara en sorts graffiti. Graffiti kommer ju ändå ur ordet grafein, att skriva.

I en löpande kommentar i botten på sidorna talas det om att skapa ett arkiv som byggs som en grotta av böcker och text. Ett arkiv som hämtats ur serietidningen Gaston. I arkivet ska Heldén stoppa tre "fragment": Ett inbrott på en mack då någon krossar fönstret med järnrör för att sno sprayburkar, en tågresa i spåren på en pappa som en gång snodde elektronik ur ett tåg och så en inventering av graffitin i en småstad. Katrineholm, får man väl misstänka. Heldén kommer därifrån.

Det är disparat, men bildar samtidigt någon sorts karta över ett förflutet. Över Heldéns Katrineholm kanske. Ett kluster av järnrörets flykt genom luften varvat med anteckningar om Lopez ljudlandskap av brus som höjs och sänks. Och kanske är det ändå tematiken som är intressantast.

Kraften i en typografisk jättemålning som svischar förbi på en tågvagn lurar någonstans i Heldéns språk.

Tankeklotter som sätts ihop till en riktig "burner". Och även om inget sånt blixtrande ögonblick av uppenbarelse inträffar under läsningen så är bilden av poeten som halvkriminell konstnär vars snabbt ihopkomna målning tvättas bort i morgon ganska upphetsande. Även om graffitimålarna helt klart utsätter sig för större risker än Johannes Heldén.

MARTIN AAGÅRD

Mer läsning

Annons