Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grabben i graven bredvid - charmig bagatell

Annons

Benny och Desiré - bara huvudrollernas namn i denna romantiska komedi indikerar att det handlar om kärlek på kollisionskurs. Hon bibliotekarie, som lever ett medellklassliv med kulturella förtecken. Han mjölkbonde, som arbetar dygnet runt för att få det att gå runt. Båda närmar sig medelåldern med stormsteg med allt vad det innebär av längtan efter kärlek och familj. Båda två så ensamma men - från på två helt skilda planeter.

Det var inte utan bävan jag satte mig i biofåtöljen. Filmen är baserad på Katarina Mazettis roman med samma namn och är en riktig pärla som säkert lär locka många läsare till filmen.

Boken berättar historien om den kärlekspassion som drabbar den grovkornige men varma Benny och den kultiverade men kyliga Desiré med både ömsinthet och sprudlande humor. I en filmatisering försvinner av automatik mycket av en boks djup, men i Grabben i graven bredvid blir tyvärr också humorn mest grov. Den tid som Kjell Sundvall borde ha använt till att följa Benny och Desirés resa in i en halsbrytande relation används i stället ofta till musiklagda bilder på paret i bondemiljö, stadsmiljö och hemmamiljö. Det är synd då både Michael Nyqvist och Elisabet Carlsson är mycket bra.

Men trots en viss besvikelse är Grabben i graven bredvid en rar berättelse om passionerad kärlek mitt i det gråa Sverige, en charmig bagatell.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons