Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gotländska som brinner för folktoner

Annons

Det började med fiolen, sedan blev det oboe. Men när sången tog överhand var det lite som att komma hem.

- Jag är uppvuxen med sång i hemmet, sjöng med mamma och systrar, uppträdde i kyrkan och var med i kör, säger Gunnel Mautitzson.

Den musik hon gör själv beskriver hon som enkla slingor med melodiös musik.

- Nästan alltid när jag gör musik utgår jag från sången och min röst.

"Gunnel Mauritzson band" startade som ett projekt kring musiken av Lars Gullin, känd som en av de stora svenska jazzmusikerna. Han hade mycket folkmusikton i sina låtar och kom från Gotland. Inte undra på att Gunnel Matzson fattade tycke.

- Det var spännande att göra en djupdykning i hans musik och se hur mycket folkmusik det är i hans jazz. Jag satte ihop jazz- och folkmusiker och det är resterna av den gruppen som jag uppträder med i Bingsjö.

Publiken på Bingsjöstämman kommer mest att få höra musik från den senaste plattan "Åter", som kom ut förra året. En skiva som innehåller väldigt personliga texter.

- De handlar om ett sökande i sig själv. När man kommer till en punkt i livet där man måste möta sig själv, ta svåra beslut och möta sorg för kunna att gå vidare, säger Gunnel Mauritzson.

Död, skilsmässa, men även glädje finns i texterna.

- Glädje och sorg följs åt. Man kan inte kan hoppa över det där steget. För att gå vidare måste man också dyka lite djupare i sig själv, säger Gunnel Mauritzson.

Någon nykomling i Dalarna är hon inte. Bekantskapen med länet började på allvar 1987, då hon var elev på Malungs folkhögskolas viskurs. Några år senare kom hon tillbaka som lärare på skolan och sedan dess har hon hunnit med att jobba med Anders Nyberg i Sång i Dalgång, vara lärare i folklig sång på Musikkonservatoriet i Falun och att hålla kurser på folkmusikfestivalen. I år kommer hon dit för att spela med gruppen Nåra.

Också Bingsjöstämman är en gammal bekant.

- Det är jättekul och väldigt speciellt att spela där. Det är spännande eftersom så många folkmusikintresserade människor är där. En riktig specialistpublik.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons