Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gömt under tapeten

Annons

Nu visas de upp i all sin nykonserverade glans i dalarummet på Dalarnas museum och Rune Bondjers, dalmålningskunnig antikvarie, är lyrisk.

Det märkliga med målningarna är inte minst att de är så gamla, att de är föregångare till det som vi kallar dalmåleri. Redan på 1770-talet målades den charmiga sviten med motiv från de olika årstiderna. Här möter vi en herdinna med rokokokjol och herrar i motsvarande kavaljersklädsel, i landskap av skira rosor och lövträd, annorlunda än det bibliskt inriktade, mer robusta bondmåleriet från decennierna efter.

Upptäckten av målningarna i Päkkosgården är en stor händelse i forkningen om Dalarnas, och Gästriklands, folkkonst.

Dessutom har man länge trott att de här målningarna gått förlorade. I Ernst Bosaéus bok Tafvel Galleri från stugor i Dalom, som kom ut 1870, dokumenterade han årstidssviten. Men när Svante Svärdström berättade om den i serien Veckans dalmålning i Falu-Kuriren 1972, befarade han att den var förstörd. Man visste att målningarna prytt en gård i Bingsjö, men inte vilken.

Desto större överraskning och glädje blev det i höstas, då renoverarna lossat på tapetlagren i bagarstugans kammare och hittade målningarna, som satt som isolering under. De var uppspikade kors och tvärs i större och mindre fragment. Antagligen hade målningarna först suttit i Päkkosgårdens gamla mangårdsbyggnad och tagits ner då den revs.

Mästaren till verken är troligen Hans Wikström, det är Rune Bondjers ganska säker på. Wikström var bördig från Rättvik, men senare blev han mycket känd som Gästrikemålare. Kanske har brodern Jon Wikström målat vissa enklare detaljer.

- Vi har sett att det funnits målningar under när vi petat i hörnen tidigare, säger Svea Päkkos, som är lite bortskämd med fina målningar i Bingsjö och inte anade att de här var något extra.

Hon är glad att fler nu får se dem och hon har drivit fram projektet tillsammans med Jonas Holmén i Stiftelsen Päkkos Gustafs minne, med hjälp av länstyrelsen. Under sommaren hänger de kvar i museet, sedan är hon beredd att visa dem för specialintresserade.

Hans Wikström målade sina motiv med limfärg på grov linneväv. Senare dalmålare målade på papp som gick att rulla ihop. Lennart Persson har konserverat målningarna tillsammans med Johan Monsén och Ann Olander. Först har de fått acklimatiserats i specialbyggt tält i museet. Färgpigmenten har fixerats med gelatin och väven har monterats på ny linneväv och ramats.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons