Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Go, Johnnie, go!

Annons

Johnnie Johnson är mannen som förde boogiewoogietraditionen vidare. Med Chuck Berry som frontman gav han rock'n'rollen ett ansikte.

- Mina föräldrar köpte ett piano när jag var fem år och det blev min stora leksak, det kunde man ju i alla fall inte slå sönder.

Jag lyssnade på mina föräldrars skivor och kom på att jag själv kunde spela samma låtar på pianot. Det var då jag märkte att det var min gåva från Gud, säger Johnnie Johnson.

En pianist som inte kan spela boogiewoogie ska inte heller kalla sig pianist, menar Johnson som spelat boogiewoogie sedan nio års ålder.

- I just want to get in to the rock'n'roll thing and share my talent with the rest of the world. á

Det var 1955 som Alan Freed, producent och dj från New York gav namn åt Johnnies musik som han själv kallar för standard music. Rock'n'rollen var född.

Det är första gången som 78-åringen från S:t Louis besöker Sverige som soloartist. Tillsammans med The Rockarounds, som är ett hopplock svenska bluesartister, turnerar han runt Sverige under nio dagar. I The Rockarounds ingår Sven Zetterberg, (gitarr/sång), Micke Finell, saxofon, Ingemar Dunker (trummor) och Tommy Cassemar (bas).

- Det här är en unik musikupplevelse utöver det vanliga. Det är häftigt att se en sådan här kille spela piano. Det kan man inte tro när man ser hans kraftiga nävar, säger Claes Yngström som själv spelat med Johnson och Chuck Berry 1987 när de besökte Båstad.

Johnson har nyligen i en omtalad rättstvist försökt stämma sin forne vän och kapellmästare Chuck Berry. Johnson hävdade nämligen att han faktiskt varit med och skrivit 52 av Chuck Berrys låtar. Rättsprocessen började i november 2000 då Johnson krävde Chuck Berry på miljontals dollar retroaktivt, men Johnson fick avslag.

Johnsons advokat, Mitch Margo, menar att pianisten inte förstått att ta vara på sina rättigheter.

Johnson vill inte ge någon kommentar till händelsen och påpekar att han och Chuck Berry fortfarande har en vänskaplig relation och att de antagligen kommer att spela tillsammans i framtiden.

Johnnie Johnson föddes i Fairmont, West Virginia, den 8 juli 1924. Han spelade med i flera band under tonåren. Men det var när han började spela med Marinkåren som han fick tillfälle att uppträda tillsammans med musiker från Glen Millers och Count Basies band som hans karriär tog fart.

Det framtida samarbetet mellan Chuck Berry och Johnnie Johnson ledde till inspelningar av låtar som "Maybellene", "Roll Over Beethoven", "School Day", "Johnny B Goode" och många fler. Johnnie Johnson kommer att turnera runt i Sverige under nio dagar, något som han ser fram emot.

- Att spela piano är helt fantastiskt. Jag gör bara det jag vill göra, säger Johnson.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons