Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gnistrande trolsk Lena

/

Annons

Musik/ Folkmusik, Lena Willemark

Folkmusikens hus i Rättvik 2/5

Publik: ca 90

"Det är som Jimmy Hendrix fast hemifrån" har flerfaldigt grammisnominerade Lena Willemark sagt om musiken på hennes tredje soloskiva. Stommen i Älvdalens elektriska som hon för tillfället turnerar med i Dalarna är just Älvdalsk. Där finns polskorna, inspirationen från spelmannen Ekor Anders från Evertsberg och spelkompisen Lena Egardt som medverkar på skivan (och dessutom gästar spelningen i Orsa till helgen). Och så finns där inslagen av musik med rötter på andra håll än i den svenska folkmusikens.

Under 90-talet blev Lena Willemark stilbildande genom sin korsbefruktning av folkmusik och andra musikgenrer. I Folkmusikens hus på onsdagskvällen är det turkiska ney- och meyflöjter, irländska visor och rockmusik som tar gammelsvenska vallåtar, psalmer och polskor i kjoltyget för en vandring upp till den älvdalska fäboden.

Åsenpsalm, traditionell psalm från Älvdalen, inleder kvällen och Ekor Anders hyllning till älven, en irländsk folkvisa och en polska efter mjölnaren Johan Johansson tar vid. Med på scenen finns Mikael Augustsson på bandoéon och dragspel, Leo Svensson på cello och Haci Ahmed Tekbilek på turkiska flöjter. Lena Willemark varvar sång med fiol. Sättningen ger en karg, trollsk och stundtals svängig känsla som gör upplevelsen just elektriskt. Det sprakar och gnistrar i alla sin enkelhet och Lena Willemarks jordiga röst ömsom kallar på djuren, ömsom letar sig tillbaka i fädernespår samtidigt som den kastar sig ut på världsmusikens modernare arenor.

De turkiska flöjterna höljer musiken i sagans dimmor medan cellon ger kärvhet och motstånd. Trots att det är långt tillbaka i de Evertsbergska rötterna som Lena grävt efter material och inspiration så blir låtarna denna kväll för evigt märkta ”Willemark” när hon bänder och tänjer tonerna som om vore de gjorda av segaste kåda.

Lena Willemark spelar i kväll (torsdag) på Sjövik utanför Avesta, i morgon (fredag) på Wasabryggeriet i Borlänge och på lördag på hembygdsgården i Orsa där det även bjuds upp till dans.

Fotnot: På grund av tidningens pressläggning hann undertecknad inte se föreställningen till slutet.

Mer läsning

Annons