Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Global konst i Umeå

Annons

Bildmuseet i Umeå har fått möjlighet att visa ett urval ur en av Europas mest intressanta konstsamlingar. Franska Fondation Cartier har ett globalt perspektiv och satsar mycket på de icke-engelsktalande delarna av världen.

Bland bidragen märks italienaren Alessandro Mendinis "Scarpa" - en jättelik sko klädd med gnistrande mosaik, den nigerianske fotokonstnären J D 'Okhai Ojeikeres fotoserie av nigerianska frisyrer och den brasilianska konstnären Adriana Varejaos väggskulptur "Azul branta em carne viva" som byggts av kakel och kött.

Bildmuseet visar även amerikanen Bill Violas klassiska videoinstallation Nine attempts to achieve immortality från 1996 där konstnären försöker hålla andan så länge han kan. Utställningen visas mellan 1 juni och 26 oktober. (PM)

Protesterna

i Genua

har blivit roman

GENUA. Kaoset och våldsamheterna som följde på protesterna mot G8-mötet i Genua 2001 har nu fångats i romanform. Stefano Tassinaris nya bok I segni sulla pelle (Ärr på huden) marknadsförs i Italien som en G8-roman, skriver Dagens Nyheter. Den handlar om den unga radiojournalisten Catarina som på plats i Genua försöker ta reda på sanningen om vad som sker, vem som blivit skjuten och varför. (PM)

Mer läsning

Annons