Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glimmande emaljer

Annons

Lars-Erik Holm har ägnat många år åt att utforska emaljen som konstnärlig teknik. Det avspeglar sig i hans utställning i Galleri Se som är en uppvisning i virtuost utnyttjande av teknikens variationsmöjligheter.

Lars-Erik Holm bygger sina motiv som collage. Över en bakgrund med livfulla måleriska effekter ligger stramt geometriska ytor i klara färger.

Plåtarna bränns i flera omgångar. Ny färg läggs på, vissa färglager sjunker in och bleknar, annat lyfts fram, samtidigt som ombrända partier får krakeleringseffekter. Det här bidrar till en upplevelse av djup i bilderna.

Konstnären för också in grafiska kontraster med fotografiska screenade bilder. Motiven kommer från den forntida egyptiska och grekiska kulturen. Ibland förstärks prakten med överdådigt glimmande guldeffekter. Lars-Erik Holm tar gärna vara på emaljens inneboende dekorativa möjligheter.

Lars-Erik Holm har som kursledare inspirerat flera dalakonstnärer att gå vidare med materialet och han var en av utställarna när Föreningen Emaljverkstaden i Falun firade 25 år i Galleri Kvarnen för tre somrar sedan. Han har egen emaljverkstad hemma i Åkersberga utanför Stockholm.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons