Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glesbygdens gudinnor

Annons

Helt vanliga kvinnor, men vi tyckte de var intressanta. De utstrålar styrka och personlighet.

Så motiverar de unga fotokonstnärerna - Ilar Gunilla Persson från Dala-Järna och Patricia Rodas från Vasa i Finland - sitt urval. I två månader har de rest runt på Färöarna med hjälp av resestipendium och projektbidrag.

- Vi valde att fokusera på kvinnor för att kunna begränsa arbetet. Men efterhand upptäckte vi allt tydligare hur kvinnorna vi mötte formats av landskapet.

Gudinnornas personligheter känns starkt närvarande i utställningen, som fyller båda konsthallarna. Skickligt framhävs också en speciell samverkan mellan natur och människa, en slags innerlig förtrolighet. Bilderna är storslaget vackra, utan åthävor.

De avbildade kvinnorna är av alla slag och åldrar. Men flertalet är uttrycksstarka, som bilden av bondmoran som också är skådespelerska, som vant samlar fårtarmarna i famnen efter slakten, och den unga gravida kvinnan som med sin runda mage blir ett eget bergslandskap parallellt med de gröna kullarna runt omkring.

Kvinnorna på Färöarna har av tradition varit tvungna att vara starka och de har fått sköta allt medan männen varit borta på sjön. Gunilla och Patricia intresserar sig för hur människor i isolerade områden bevarar sin kultur och sitt arv. Ganska fascinerande, menar de, eftersom vår tid går mot likriktning och IT-världen expanderar i ett hetsigt tempo som mer eller mindre slätar ut våra olikheter. Ett kärvt klimat, strävan efter självständighet och ett unikt språk har förenat och format Färöborna.

Gröna fjällsluttningar, som ibland suddas ut av dimman, bränningar och vågskalp och vindens eviga brus upplever man också starkt när man tittar på den road movie som ingår i utställningen, en sjuminuters videoresa i övärlden.

Ilar Gunilla Persson kommer från Dala-Järna, har bott en period i Falun, men hon valde att stanna i Nykarleby i Finland efter att ha avslutat sin fyraåriga fotohögskoleutbildning där. Nu har hon gjort ett uppehåll för att helt ägna sig åt foto, innan hon går vidare till en magisterutbildning på fotoskolan i Göteborg.

Gunilla och Patricia har arbetat med fotografering ihop i sex år nu, alltsedan studieåren.

Utställningen Sökandet efter den nordiska gudinnan ska visas i fyra nordiska länder. Sökandet, som påbörjades på Färöarna 2001, kommer att gå vidare i nya projekt, både i Österbotten och i Dalarna.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons