Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Glädjen viktigast"

Annons

Jag är inte rädd för någonting. Många blir nervösa av att träffa nya människor, men jag vande mig vid det väldigt tidigt, säger Katharina Frogner som sitter med tvåårige sonen Lukas i knät efter en repetition inne på Cozmoz i Borlänge.

Katharina Frogner har sjungit med artister som Tito Beltran och Loa Falkman och hängt i logerna på Operan och Oscarsteatern i Stockholm innan hon ens kunde ta sin första ton. Men mamma Kajsa-Britta Frogner bestämde sig så småningom för att överge huvudstaden för att flytta upp till Rättvik och bli kyrkoherde i stället. Familjen hängde förstås med.

Det är i kyrkan som Katharina finner ro och harmoni i tillvaron.

- Jag är väldigt kristen av mig, det låter kanske flummigt för vissa, men det viktigaste för mig är att hitta fram till värmen och glädjen och förmedla den känsla jag har när jag sjunger. Ibland får jag direktkontakt med någon tant eller farbror i publiken och det är beviset på att budskapet gått fram. Det är katarsis, det ultimata. På vilken scen det sker eller om det är tekniskt bra, betyder inte lika mycket.

Katharina flyttade tillbaka till Stockholm efter estetiska programmet på gymnasiet i Leksand. Där gick hon en teaterutbildning och en operakurs på Kulturama, men när Lukas var född lockade Dalarna igen. Nu jobbar hon som musiklärare på Maserskolan i Borlänge och uppträder så mycket hon orkar.

I höstas gjorde Katharina Frogner succé som Maria i Musikteaterns uppsättning av Sound of Music i Borlänge. Bättre än Carola, konstaterade kritikerna. Katharina har bland annat fått erbjudande att delta i TV3:s Fame Factory, men det nobbade hon totalt.

- Om jag varit lite yngre så hade jag kanske tackat ja, det skulle säkert underlätta karriärmässigt, men en karriär är inget som jag försöker att forcera fram. Jag tar saker som de kommer och bara jag får fram den där känslan av att vara här och nu, så är jag nöjd. Och det händer oftast i kyrkor.

För Katharina Frogner är det familjen som betyder allra mest. Även om mycket tid går åt till repetitioner och resor så går de närmaste alltid först.

Så nu är det lille Lukas tur att sitta med när mamma repar.

- Lukas älskar musik och dans, men inte när jag ska försöka sjunga byssan lull och vaggvisor, han tycker väl att jag förställer rösten då eftersom han är van att höra mig i andra sammanhang, men pappa Henry får sjunga barnsångerna i stället, säger Katharina Frogner.

Tre år i rad har hon spelat Marit i Himlaspelet och i kväll är det missljud och kattmusik som gäller. Katharina Frogner har många projekt på gång. Inför sommaren och hösten väntar troligen ett filmprojekt och en konsertturné. Katharina skulle även vilja göra må-bra-konserter som till exempel pausmusik för stressade människor.

- Samhället håller på att utveckla robotar så det skulle verkligen behövas en lång paus, säger Katharina Frogner.

Faktaruta:fakta | Katharina Frogner

Ålder: 24 år.

Bor: i villa i Borlänge.

Familj: sonen Lukas 2 år, särbo Henry Murto Kangas.

Aktuell med: familjekonserten Missljud i Hagaskolans aula i kväll. Medverkande: Borlänge Orkesterförening, barnkören, Näktergalarna. Dirigenter: Christer Paulsson och Gudrun Domar.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons