Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gittarist släppte skiva på Norrsken

Annons

Att höra Olle var en fin öronrensare efter gruppen Gåte från Trondheim. Denna nybildade grupp har i Bergens tidning blivit beskriven som "årets største hakeslepp". Norska kan vara ett underbart språk, men här var det nog mera öronen som ramlade av.

Det är synd att en del unga musiker som vill vara nyskapande anser det nödvändigt att dra på så hög volym. Med en duktig sångerska och gossar som spelar sina elgitarrer nere vid fotknölarna kan de säkert utveckla sitt spel om de skruvar ner de dånande ljudmattorna.

Den svenska gruppen Garmarna finns nog med som inspirationskälla, men till deras nivå når Gåte inte än.

Show case-spelningar kallas det som pågick i Röros under fredags- och lördagskvällen, en chans för nya grupper att visa upp sig för nordens folkmusikarrangörer.

Vad gör då Svärdsjö spelmanslag som fyller 50 där?

- Ja, inte kan vi då ta fler spelningar, vi har redan fullt upp, säger spelledaren Åke Wänn som dock hoppas på fortsatt samspel med de lokala motsvarigheterna i Röros, Glåmos spellmannslag. Nu stod lagen på scenen, var för sig och tillsammans. Svärdsjögänget bjöd som vanligt på tryckhöjande dansdrag.

Under Norrsken avlöser grupperna varandra, en halvtimme eller en timme på scenen, och sedan är det dags för nästa. Ibland känns det lite stressigt, som när Sofia Karlsson steg upp på scenen med tre andra musiker. Denna sångerska med ett förflutet i Groupa har en stark stämma och är en fantastisk flöjtspelare, Johan Hedin på nyckelharpa, Esbjörn Hazelius på mandola och Leo Svensson på cello ackompanjerade i fint samspel. Oklanderligt, men kanske lite ofärdigt, det var deras allra första spelning. En skiva är på gång.

Mycket sång var det, vid sidan om fiolspelet. Gruppen Kvedar med Agnes Buen Garnås i spetsen bjöd på samnordisk produktion, en väv av visor som finns både på norska, svenska och finska.

Sedan föll jag pladask för Jon Anders Halvorsen och Tore Bruvoll, sång och gitarr, som trollade in rock och blues i visor som Liten Kersti och bergakungen och Riddaren, jungfrun och fantegutten.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons