Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gessle sjunger in sommaren

Annons

En tuschpenna rafsar kvickt över fyrkantiga små skivkonvolut. Och Per Gessle, som håller i pennan, är knappast någon nybörjare. Den 13 juni släpper han ännu ett album, "En händig man" och en månad senare ger han sig ut på vägarna med sina nyskrivna låtar.

Att skriva sånger har alltid varit självklart för 48-åringen. Men att han började sjunga var mer en slump.

- I Gyllene Tider fick jag sjunga för att jag var den ende som kunde hålla en ton. Hade det varit någon annan som sjungit bättre, hade jag kanske aldrig börjat, säger han.

Nu kan Per Gessle däremot se tillbaka på en snart 30-årig karriär som just sångare och låtskrivare. Något som också ska skildras i en kommande biografi om honom.

Själv började han se tillbaka på sitt musikliv redan 2005 med plattan "Son of a plumber". Då inspirerades han av musiken han växte upp med på 70-talet och den nya plattan "En händig man", ser han som en svenskspråkig fortsättning på det temat.

- Någon sa till mig att låten "En händig man" lät som en tidig Ted Gärdestad-låt och det tog jag som en jättekomplimang, för jag älskar verkligen hans två första plattor. Det finns något oskyldigt i den musiken som passar mig väldigt bra.

Inspirationskällorna hittade han i allt från tidiga Neil Young och Neil Diamond till 60-talets naiva soul. Men det är inte bara musiken från 60- och 70-talet som slår an en sträng hos Per Gessle.

- Jag hade tur. Den jordmånen som fanns när jag växte upp och bildade Grape Rock som sedermera blev Gyllene Tider, var ju 76-77 när new waven och punken kom - när det var okej att det inte var så bra.

- Nu ska allt vara så maxat hela tiden. Alla som är med på "Idol" ska sjunga så otroligt bra och du måste vara så duktig. Duktig, duktig, duktig. Och det är så tråkigt. De är nästan aldrig som virituoser blir spännande. Såvida man inte tycker att det är kul att titta på cirkusartister.

Om två år firar Gyllene Tider 30-årsjubileum. Men någon ytterligare återförening planeras inte enligt Per Gessle. Även om han inte utesluter att det kan bli av.

Men vill du det då?

- Kanske, om det är rätt förutsättningar. Å andra sidan... Band och jag, vet du... Det går inte så bra ihop. Jag är inte tillräckligt demokratisk tycker alla. Och det stämmer säkert. Att spela i band gör man när man är ung. Sedan utvecklas man åt olika håll. Jag vill ha kontroll på mina låtar. Så jag är säkert inte så lätt att ha med att göra.

TT Spektra

Anna Hedlund

Fakta: Per Gessle om...

...att vara artist: "Mitt uttryck är att skriva låtar och mycket mer det än att vara underhållare eller artist. Jag har aldrig sett mig så egentligen, jag har blivit det för att jag är den som är bäst på att framföra mina låtar."

... om kändisfixering: "Allt ska vara så maxat idag. Det är en extrem fokusering på kändisskap, en av de vanligaste frågor jag har fått de senaste tre veckorna är varför jag håller på med musik när jag har råd att lägga av. Det är en jävligt konstig fråga. Som om målet med att göra musik är att bli så rik att man kan sluta."

... om Roxette: "Vi har inte pratat om vad som händer härnäst. Roxette är ju en internationell företeelse. Ska vi släppa en platta krävs mer än att göra en platta, man måste göra promotion och vara tillgänglig. Jag vet inte om Marie är redo att prioritera sådant i sitt liv."

...om sin röst: "Det tog många år för mig att acceptera min egen röst. När vi startade Roxette -86 lade jag ner alla tonarter för att jag inte skulle ha så ljus röst. Clarence, som började producera oss då, tjatade alltid 'du måste byta tonart så att man hör att det är du'. Han tyckte att det var en tillgång men jag tyckte att det var en black om foten."

... om samarbetet med producenterna Clarence Öfwerman och Christoffer Lundquist: "Jag är ytterst medveten om att jag aldrig någonsin hade kunnat gjort den här resan på egen hand. Min största talang är kanske att hitta folk som gör mig väldigt bra."

Fakta: Turné:

Halmstad 11/7, Linköping 13/7, Sandviken 14/7, Leksand 15/7, Borgholm 17/7, Helsingborg 19/7, Västervik 20/7, Göteborg 21/7, Strömstad 22/7, Visby 24/7, Skövde 27/7, Christinehof 28/7, Varberg 29/7, Jönköping 1/8, Karlstad 3/8, Växjö 4/8, Malmö 5/8, Västerås 10/8, Örebro 11/8, Stockholm 12/8.

Mer läsning

Annons