Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gessle-febern drabbar hårt

Annons

För 20 år sedan var skylten mera fotograferad än Carl Larssons Sundborn.

Harplinge.

Här föddes popundret Gyllene Tider.

Harplinge i södra Halland är en lite mindre fashionabel by än grannen Haverdal som ligger vid havet - Mirja Sachs kommer därifrån - och är väl inte mycket mer än ett lantgymnasium utslängt bland purjolöks- och potatisfälten, en livsmedelsaffär, kyrka, fotbollsplan och bilverkstad.

Villorna är dock fina och dyra.

Trädgårdarna välskötta.

Här bor folk. Arbetar i Halmstad. Dit är det dryga milen.

Men Harplinge är - och det har gått de flesta förbi - en viktig pusselbit i den svenska pophistorien. Kanske till och med den viktigaste.

Det var här Gyllene Tider formades i slutet av 70-talet.

I en källarlokal i byn - faktiskt i byskolan - repade bandet och la grunden till framgångarna, som ännu 25 år efteråt inte avtar i styrka. Tvärtom.

- Vi kom från Harplinge och Åled och slet på kvällarna med vår musik. Där har vi våra rötter, säger Per Gessle i en film som visas ständigt på länsmuseet i Halmstad, som den här sommaren - passande nog - har en utställning om bandet, som visar utvecklingen från källarband i Harplinge till hitmaskin på skivlistorna.

Det var 1984 som alla skulle fotografera Harplinge-skylten.

Gyllene Tider erövrade Sverige med sin musik och slog publikrekord var man än drog fram.

Därför skulle folk fotografera skylten Harplinge, byn där allting började.

Och enligt experter var det fler som plåtade den skylten än tog kort vid Carl Larson-gården i Sundborn.

Och nu är Harplinge i fokus igen.

Gyllene Tiders sommarturne är en milstolpe i svensk pophistoria. Nästan en halv miljon biljetter har sålts till konserterna.

Gyllene Tider-utställningen på länsmuseet i Halmstad lyfter fram Harplinge rejält.

Bland annat sitter hela texten till låten Harplinge på en vägg. Och gulnade tidningsurklipp från lokaltidningarna visar hur de unga grabbarna började sin musikbana i Harplinge.

Fast det var ändå fotboll som gällde till en början för pojkarna. Två av bandmedlemmarna spelade i Harplinge IK:s juniorlag, som ett år bara förlorade en match i serien, där lag som Trönninge, Astrio, Gullbrandstorp och Oskarström fanns med.

Sedan tog musiken över.

Det var i Harplinge allting började. Fast riktigt så vackert som det står i sångtexten Harplinge - du har nått ditt mål och ett evigt liv - är det väl inte...

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons