Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genesis sparkar igång turné

/
  • Återförenade Genesis inleder sin Europaturné den 11 juni. Det är första gången på 15 år som bandet uppträder tillsammans. Foto: Jae C. Hong/AP Photo/Scanpix

Annons

Supergruppen Genesis har haft många ansikten under sin långa karriär. I höstas återförenades den mest framgångsrika versionen, med Phil Collins, Mike Rutherford och Tony Banks i spetsen. På måndag den 11 juni inleder de sin Europaturné i Helsingfors, efter 15 år isär.

- Vi har inget nytt album, vi gör bara några shower för skojs skull för de som vill se oss. Så ska det vara, det var ju så vi började, sade sångaren Phil Collins till tidningen The Sun när turnéplanerna blev offentliga.

Genesis var ett av världens absolut största rockband under 70- och 80- talen. Det var också ett band med flera skepnader både vad det gäller sound och sättning. Under 70-talet, med Peter Gabriel som frontman, fick gruppen stora framgångar som teatralt symfonirockband. Bandets konserter var rena teaterföreställningarna med masker, kostymbyten och rekvisita som ackompanjerade de ofta långa och komplicerade låtarna.

Efter Peter Gabriels avhopp 1975 tog trummisen Phil Collins över som sångare och bandet gjorde också ett rejält stilbyte till kommersiellt gångbar listrock. Något som skulle bli ett lyckat drag. "Invisible touch" från 1986 blev deras mest sålda album någonsin, samtidigt som frontmannen Phil Collins kunde njuta av en framgångsrik solokarriär. I dag kan bandet se tillbaka på över 150 miljoner sålda album.

80-talets stora framgångståg mattades så småningom av och Phil Collins hoppade av bandet 1996. Bandet släppte ett sista album utan Collins 1997. Men "Calling all stations", med den nye sångaren Ray Wilson vid rodret, sålde dåligt och gruppen splittrades.

Hösten 2006, ganska precis 40 är efter att bandet ursprungligen bildades återförenades Collins, Rutherford och Banks. Tanken var att gruppen skulle återuppstå som en kvintett tillsammans med den forne frontmannen Peter Gabriel och den gamle gitarristen Steve Hackett. Men båda avstod.

- Vi har pratat om det och jag bestämde mig för att inte delta. Jag är väldigt glad för deras skull. Det är inte så att jag uteslutit det helt, men jag har nytt material som jag jobbar med, sade Peter Gabriel till BBC News i höstas.

Tolv länder hinner gruppen med att besöka under Europaturnén (varav en spelning på Live Earth-galan i London) och den följs av en Nordamerikaturné till hösten.

Sverige får inget besök den här gången. Den 27 juni sänder däremot Folkets hus Düsseldorfkonserten via satellitlänk till 20 biografer i Sverige.

TT Spektra

Anna Hedlund

Fakta: Genesis

Medlemmar 2007: Phil Collins, Tony Banks och Michael Rutherford.

Diskografi: "From Genesis to revelation" (1969), "Trespass" (1970), "Nursery cryme" (1971), "Foxtrot" (1972), "Selling England by the pound" (1973), "The lamb lies down on Broadway" (1974), "Trick of the tail" (1976), "Wind and wuthering" (1976), "Seconds out" (1977), "And then there were three"( 1978), "Duke" (1980), "Abacab" (1981), "Genesis" (1983), "Invisible touch" (1986), "We can't dance" (1991), "Calling all stations" 1997).

Aktuella: Med turnén "Turn it on again" som har Europapremiär i Helsingfors den 11 juni.

Mer läsning

Annons