Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gaylitteratur med brister

Annons

Litteratur | Roman

RINGEN I NEW YORK

Ola Klingberg

Albert Bonniers förlag

Ringen i New York, Ola Klingbergs andra roman efter den självbiografiskt färgade debuten Onans bok, bär också det självupplevdas bedrägliga realism som mask över fiktionen.

Berättaren är författarens namne och ska antagligen förstås som densamme.

Efter att ha skrivit sin första roman beger han sig till New York där dagarna fylls av storstadspuls och skrivkramp, tills han möter James, en svart homosexuell man med en historia att berätta. Och det blir det stoff berättaren behöver för att skapa en dramatisk linje i sin "svåra" andrabok.

Med den första boken fick Klingberg epitetet gayförfattare, vilket egentligen inte betyder annat än att han skriver om människor med en homosexuell läggning.

Tematiken är betydligt mer allmängiltig för det handlar om kärlek, lycklig sådan eller svår eller omöjlig.

Och om kärlek har mycket skrivits tidigare, både bättre och sämre än det Klingberg gestaltar.

Ringen i New York, vars inramning och tonsättning utgörs av Wagners Ringcykel (mer som dekoration eller skådeplats än som del av form- och idémässigt innehåll), har nog ändå sin styrka i att vara just gaylitteratur, för kvalitetsmässigt finns en del brister, i synnerhet i karaktärsbeskrivningen.

Personligen är jag fullständigt allergisk mot överromantiserade porträtt av "den älskade". När den älskade beskrivs som mystisk på gränsen till suicidalt känslosam, som ett skirt, nästan överjordiskt, väsen får jag utslag, men även betraktat mer objektivt är Klingbergs fiktiva personer schematiskt och, i konturerna, grovyxat tecknade.

Så trots att Klingbergs prosa övertygar är det nog ändå så att romanen överlever genom att behandla den specifika erfarenheten av att leva som bög i sekelskiftets alltmer sekulariserade västerländska samhälle.

Det ämnet behandlas så pass sällan i den svenska litteraturen att Ringen i New York bara därför sticker ut och, kan man tänka, finner sin läsekrets.

SABINA ÖGREN

Mer läsning

Annons