Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Gärna en sinfonietta, men först en länsmusik"

Annons

debatt | Musik i Dalarna

Tidigare inlägg:

19/8 Hans Hjort

10/9 Magnus Bäckström

När jag i min debattartikel i tisdags kritiserade Musik i Dalarna för att inte uppfylla sin funktion som hela länets musikinstitution, och pekade på länsmusiken i Gävleborg som en god förebild, hoppades jag naturligtvis på en reaktion. Jag är därför glad att både ordföranden i Musik i Dalarna, Ann-Christine Östlund Bäckehag, och landstingets kulturchef, Åke Sundberg, trätt fram i debatten.

Ordföranden beklagar sig över att kritiken finns. Det är naturligtvis inte roligt att få kritik när man vill väl. Att kritiken återkommit med jämna mellanrum och med samma utgångspunkt i snart 15 års tid är dock kanske talande.

Jag ska inte gå in på detaljer, faktapåståenden och ordvrängningar i inläggen från länsmusikhållet, inte diskutera historieskrivning eller vad staten vill eller inte vill. Hållningen och argumentationen är, tyvärr, förväntad. Jag kan bara konstatera att kretsen inom och kring Dalarnas länsmusik fortfarande förmedlar en häpnadsväckande självbild och omvärldsanalys.

Trots Åke Sundbergs utvikningar i jämförelser av alla de slag hävdar jag att alternativen finns även för Dalarna. Jag hävdar också att den väg man slagit in på och nu vill satsa ännu mer på brister i omvärldsanalys samt nutids- och framtidsorientering, vilket inte gynnar vår regions utveckling.

Dalarnas musikliv utanför sinfoniettakretsen har slutat förvänta sig något av länsmusiken. Det yngre musikdalarna har säkert inte ens kännedom om att det finns en länsmusik med ett uppdrag också gentemot dem. Hur skulle de kunna veta!? Så du har säkert rätt, Ann-Christine. Det är nog bara jag, och kanske Hans Hjort, som misstycker. Åke Sundberg menar slutligen att huvudfrågan är om Dalarna skall ha en sinfonietta eller ej. Jag menar att huvudfrågan är om Dalarna ska ha en sinfonietta eller en länsmusik. För min del är svaret givet. Gärna en sinfonietta, men först en länsmusik värd namnet.

MAGNUS BÄCKSTRÖM FALUBO

Mer läsning

Annons