Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammalt krafs

Annons

Gammalt krafs från lådor och skåp är titeln på en utställning som visas 15 juni - 17 augusti i gamla Kvarnen mitt i Sundbornsbyn. På konstnärens födelsedag öppnas också en utställning på temat grafikern Carl Larsson i Dalarnas museum.

- Det är otroligt så mycket det finns att upptäcka i det här huset, säger Marianne Nilsson, när hon gräver sig in i ett av ateljéns barockskåp på jakt efter en av de få skisser som finns över husets inredning. Ritningen visar hur hantverkarna skulle bygga ihop 1600-talsskåpväggen, som Carl fyndat i ett antikvariat.

I brist på husskisser kan man i jubileumsutställningen i stället se den detaljerade modell av Carl Larssongården som byggdes inför utställningen "Karin & Carl Larsson. Konstnärshemmet i Sundborn" i London och Stockholm.

- Vi vill berätta personligt om konstnären och hoppas kunna ge en rättvis bild av denne fascinerande man, både de sorgsna och de soliga sidorna, säger Marianne Nilsson. Till sin hjälp att bygga upp jubileumsutställningen har hon konstnärerna Björg och Berndt Román, som i sommar helt avstår från att ha galleri i Kvarnen för att ge plats åt jubilaren.

"Krafset" som ställs ut inkluderar allt möjligt från gamla brev, pass och familjefoton till personliga föremål och skisser till monumentalmålningar.

Den 13 april börjar firandet med öppet hus för Sundbornsborna i konstnärsgården. I april presenteras också ett jubileumsfrimärke till Carl Larssons ära.

Under jubileumsåret pågår ett projektarbete med hjälp av landstingspengar, som ger möjlighet att i höst satsa på specialvisningar för skolbarn på Carl Larssongården.

Uppförandet av pjäsen om Carl Larsson, "Artistlif", som skrivits av Per-Ola Björklund, har dock skjutits upp till nästa år, berättar Marianne Nilsson.

Utställningen i Kvarnen invigs av konstnären Lasse Åberg, som kommer att kåsera om "Carl Larsson och serievärlden, en seriehistorisk upptäckt".

Av säkerhetsskäl visas inga dyrbara originalkonstverk i Kvarnen. Grafik av Carl Larsson visas i stället i Dalarnas museum i en utställning som sammanställs av Jordi Arkö.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons