Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla leksaker på vita duken

/

Annons

Transformers

  • Betyg: 3 av 5
  • Action / Science fiction
  • Regi: Michael Bay
  • I rollerna: Shia LaBeouf, Megan Fox, Jon Voight, John Turturro

Många minns vi de gamla leksakerna som kunde byta skepnad och som var populära bland småkillar på åttiotalet. Otaliga serietidningar, en tv-serie och en tecknad långfilm gjordes om Transformers, som de utomjordiska stridsrobotarna kallades. Nu har franchisen återupplivats i ett bombastiskt actionäventyr signerat Michael Bay.

Som vanligt handlar det om de goda Autobots och de onda Decepticons. Dessa klaner vill båda åt en mäktig artefakt som av en händelse hamnat på jorden. Hamnar föremålet i Decepticons händer innebär det sannolikt slutet för mänskligheten.

Ovanstående handling borde vara allt som behövs för att leverera det som publiken egentligen vill se - stora robotar som slåss med varandra. Men tyvärr snöar filmen också in på sidospår om ungdomar som på krystade sätt får betydelse för krigets utgång.

Människorna känns platta, mest på grund av den träiga dialogen. Det är i de komiska scenerna som skådespeleriet fungerar. Roligast är John Turturro som egocentrisk agent. Mest levande känns dock robotarna, tack vare de skickliga animatörerna och röstskådespelarna.

Att kräva att en film som denna ska vara helt trovärdig är förstås mycket begärt, men här trotsas logik och fysiska lagar gång på gång. Till slut blir det på gränsen till löjligt. Men så dras man in i den episka slutstriden, och logiskt tänkande känns plötsligt överflödigt. Effekterna är fantastiska, tempot är högt och det enda man kan göra är att ta ännu en näve popcorn och njuta av underhållningen.

Jon Kristoffersson

Mer läsning

Annons