Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Galet och bedårande Damien Rice!

/

Annons

Som jag har väntat på Damien Rice. Och när han drar igång sin konsert på torsdagskvällen så verkar jag inte ha varit ensam. Stationsgatan fylls snabbt, nästan ända upp till pressbyrån och det är inte svårt att förstå varför när den hyllade irländaren öppnar mäktigt med ensamt piano och en starkt trånande röst som retar gåshudsreflexerna.

Volcano från första albumet O tar vid i en ny skrud som bjuder på betydligt mer kraft och basgung än det avskalade sound som kännetecknade debuten. Det håller en bit in i låten men blir när Rice släpper loss sina distade gitarrdemoner mest konstig.

På scenen finns förutom akustisk gitarr och piano, den oumbärliga cellon. Dessutom har Rice släpat med sig ett par jäsande kompmusiker på trummor, elgitarr och bas som lika gärna hade kunnat lämnas kvar på Irland eller var han nu hittade dem. För tyvärr gynnar mer ofördelaktiga sidor hos Damien Rice (som han förmodligen själv kallar konstnärliga). Underbart stämningsfulla I Remeber ballar ur i en omotiverad explosion av psykedelisk postgrungerock och vart och vartannat nummer avslutas med dårhusburkig röstförvrängning. Det är som om han stretar emot den hyllade bilden av sig själv som känslosam singer/sonwriter. "Jag tänker minsann inte stå här och vara vacker bara för att ni önskar det" tycks han säga.

Men så är han det i alla fall, vacker alltså, och alla vi som föll för den magiska debutanten med det naket melankoliska vibratot får vad vi längtar efter. Story of O är bedårande i all sin enkelhet och Cannonball kramar som en kärlekstörstande demon runt hjärteroten.

Det är bara en sak: Var är Lisa Hannigan? Jag vill höra hennes spöklikt viskande stämmor leka tafatt med Damiens kraftfulla röst. Jag vill att hon ska berätta om "the first time that I saw your head round the door" och jag hade så gärna velat se henne stå där på Fantasia i går kväll. Lite halvt blir det utan henne på något sätt.

Mer läsning

Annons