Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gå på teater i vår!

Annons

Alkoholpjäs tillbaka
Benny Haags enmansteater porträtterar hur ett missbrukaröde går i arv och kastar en mörk skugga över den drabbade familjen. Huvudpersonen tillbringar sin barndom med att maktlös se hur alkoholen bryter ned fadern.
Svek, våld och lögner blir till vardagsmat och trots att han bestämmer sig att aldrig bli som fadern så smyger sig alkoholen på. En dag kommer han på sig själv med att upprepa samma mönster som han själv en gång skräckfyllt bevittnade som barn. Pjäsen Inte mer än fullt, tack! gavs i Dalarna flera gånger under hösten och vi publicerade en uppskattande recension vid länspremiären.
Spelas i: Leksand 17/1, Avesta 18/1, Älvdalen 30/3.

Elavbrott=äventyr
Konserv är en musikal med folkmusik, kammarmusik och jazz. Några medlemmar i en kör ska ha en repetitionshelg med festligheter i form av mat och dryck. Festfixarna råkar ut för ett elavbrott och en storm försenar de övriga körmedlemmarna. Spöken och historier från det förflutna vävs in i nutiden.
Det blir en musikgarnerad berättelse om gårdagens kokkonst kontra dagens snabbmatskultur, men musikalen handlar också om kärlek, prioriteringar, pliktkänslor och kulturkrockar. Föreställningens språk består till stor del av ordlekar, rim och metaforer.
Spelas i: Ludvika 18/1, Malung 9/2

En förtärande passion
Triangeldramat mellan Marie Krøyer, Sören Krøyer, Sören och Leksandskompositören Hugo Alfvén blev en pjäs i Danmark som för något år sedan hade Sverigepremiär i Göteborg.
Händelseförloppet har komprimerats till en kulminerande natt - Den yttersta natten. "Det är som upplagt för ett klassiskt kammarspel - och det är precis vad som bjuds i denna påfallande traditionella uppsättning; det är naturalism av ett slag som numera blivit sällsynt inom samtida teater.", skrev vi efter premiären under vilken vi anade en möjlig feministisk vinkling: Marie Krøyer bländade männen med sin skönhet - men älskade de henne någonsin som person? Folkteaterns i Göteborg föreställning är den som nu gästar Dalarna.
Spelas i: Falun 27/1, Falun 28/1.

Balett i Falun!
Mats Eks Aluminium kretsar kring motstånd - inte nödvändigtvis i politisk mening utan mer som ett förhållningssätt i vardagen; att se det bekanta på nytt, inte ta något för givet. Programmet innehåller dessutom Johan Ingers Negro con flores och hans Empty house, det senare behandlar känslan av att vara fånge i sig själv.
Spelas i: Falun 1/2

Hon minns herrarna
Med personliga reflektioner, sång och musik berättar Berit Carlberg om möten med folkkära personligheter som exempelvis Jarl Kulle, Nils Poppe, Sigge Fürst, Allan Edwall, Gösta Bernhard och Hagge Geigert.
I För att inte tala om dessa herrar ackompanjeras Carlberg av Oswald Löpare på piano.
Spelas i: Krylbo 1/2

Gick miste om urpremiär
Urpremiären på Lars Noréns Terminal skulle hamnat i Falun. Riksteatern hörde sig för, men det var omöjligt eftersom Falurevyn spelar på Stadsteatern under den aktuella perioden. Den här gången är Norén tillbaka i ämnen som han så mästerligt behandlade vid tiden för sitt stora genombrott som dramatiker - familjerelationer, tidens gång och minnets splittring.
- Det är två tämligen abstrakta stycken som båda är ett sorts destillat, det som blir kvar när man vaskat bort allt runt det väsentliga. Det handlar om att vi lever i alla tider av våra liv samtidigt, säger Norén.
Terminal börjar i ett väntrum på en sjukhusmottagning. Två par finns i rummet av olika anledningar, det yngre paret är där inför den stundande förlossningen, det äldre medelålders paret väntar på att behöva identifiera sin avlidne son. Paren talar aldrig med varandra men i deras närvaro finns ändå något märkligt välbekant.
I den andra pjäsen möter vi en familj där mamman är svårt sjuk och barnen kommer hem på besök. Samtalen och minnesbilderna vävs samman, förskjuts och bildar ett livsmönster där människorna i ett sinnrikt växelspel möter varandra och sig själva. Terminal är en föreställning om några av de grundläggande skeendena i livet; om relationen till föräldrarna, om att få barn och att möta döden.
Spelas i: Ludvika 1/2, Falun 25/2

Laleh på teaterscenen
Pjäsen Vem har lurat barnen? innehåller musikpoesi med två av landets mest begåvade artister. Kalle Haglund är svensk mästare i poetry slam och Laleh Pourkarim gjorde en av de allra bästa konserterna i Dalarna i höstas. Lalehs säregna musik smälter samman med Kalles snirkliga ord. Tillsammans har deras historier skapat en kärleksfull och ärlig show. Laleh vill bort från stökiga konsertlokaler med ölglasslammer, in på intima teaterscener. Kalle Haglund är spokenwordartist och levererar personpolitisk slapstickpoesi.
Spels i: Falun 8/2, Hedemora 9/2

Populär röstkvintett
Den småfräcka och småroliga a capellakvintetten Viba Fembas nummerrevy Krypa tätt intill tar risken att på ett allvarsamt roligt sätt närma sig döden, livet, världen, sig själva och sin publik.
Avesta 11/2

Stalinistisk kultur?
Tv-, film och Dramatenskådespelaren Michalis Koutsogiannakis spelar Stalin i Elitklassen, ett historiskt doku-drama om makt och musik. 1948 beordrade Högsta sovjet den ryska kompositörsföreningen att följa statliga direktiv om vad som var rätt och riktig folklig konst.
Stalin och hans kulturansvarige påläggskalv Zhdanov kallar in de världskända kompositörerna Prokofjev och Sjostakovitj till ett nattligt möte med Stalin om obalansen mellan kultur och politik. Det blir en dramatisk kamp. Diskussionen urartar i förnedring och hotelser.
Initiativtagare är regissören Göran Stangertz.
- Jag slogs av spänningen, humorn och den suggestiva musiken. Jag har väntat på rätt Stalin som jag nu har hittat. Pjäsen är hett kulturpolitiskt sprängstoff under ett valår, säger Stangertz.
Spelas i: Ludvika 13/2

Tvättstugepolitik
Zeynos värld sträcker sig från tvättstugan ända ut i världspolitiken. Zeyno är kurd från Turkiet som flydde till Sverige 1983. Hon bor i Tensta där hon driver en kemtvätt med skrädderi. Zeyno är en mycket bestämd kvinna, har tydliga åsikter och är väldigt nyfiken och glad. Hon har en stor, nästan oändlig, tilltro till sin egen förmåga. Hon handlar först och tänker sedan.
Spelas i: Falun 14/2

Klassiker omtolkad
Strindbergs Påsk är ett engagerande drama om en familj som lever i skam och utanförskap sedan pappan, Herr Heyst, förskingrat pengar och hamnat i fängelse. De som får ta det verkliga straffet är hans familj. De tycker att omgivningen föraktar dem och de känner sig utestängda från gemenskapen med sina vänner.
Påsk skrevs 1900. Den här uppsättningen vill undersöka en klassiker och dess relevans i en mångkulturell samtid och framtid.
Spelas i: Borlänge 17/2, Ludvika 6/3, Falun 23/3, Hedemora 24/3

Fopjäs åter i Dalarna
Örjan Hamrin framför den burleska, humoristiska och poetiska berättelsen Fjärilsmusen av Dario Fo. Den naive fåraherden Giavan Pietro, som levt ensam uppe i bergen med sina får, luras in i ett äktenskap med byns vackraste kvinna. Uppsättningen har givits i Dalarna ett flertal gånger tidigare.
Spelas i: Avesta 21/2, Falun 24/2

Lena på hemmaplan
Sångerskan Lena Willemark, en av landets mest framstående i sitt fack, berättar om, spelar och sjunger låtar från Älvdalen och andra håll.
Spelas i: Älvdalen 22/2

Har Gud humor?
Hade Adam & Eva verkligen navel? Guds samlade ord är en teaterföreställning som behandlar inre teologiska frågeställningar. Inte sällan på ett drastiskt och roligt sätt.
Spelas i: Avesta 7/3, Borlänge 10/4

Mozart som folkmusiker
Våren 2006 turnerar den uppmärksammade svensk-norska folkmusikversionen av Mozarts Trollflöjten i Sverige. Glädjande nog når turnén Dalarna och Falun. Den svenska gruppen Harv och norska folksångare, kvädare, är grunden i hela föreställningen.
Det rör sig om ett folkligt metaberättande. Den ohyggligt populära första uppsättningen av Trollflöjten hade några spelmän och folksångare från en liten by i norra Skandinavien i sin publik. När musikanterna kom tillbaka till sin hemby föddes idén att själva uppföra den historien om den magiska flöjten. Musikerna försökte erinra sig både musik och berättelse och resultatet blev Tryllefløyta - ein folkeopera, en blandning av grundhistorien, Mozart och samtida nordiskt kulturliv. I rollerna ses bland andra den norska folkpopstjärnan Odd Nordstuga som Fuglefanten (Papageno i originalets version).
Spelas i Falun 9/3

Urpremiär på Dalateatern
Till en hysteriskt framgångsrik och en rad relativt framgångsrika urpremiärer lägger Dalateatern med början den 11 mars I djurens ögon. Pjäsen är skriven av den unga och lovande dramatikern Ninna Tersman, som med det här manuset vann andrapriset i en dramatiktävling som Den norske teatret i Oslo och Stockholms stadsteater arrangerade. I djurens ögon handlar om en familj som bor på en isolerad bondgård. Men omvärlden tränger sig på. Det är en nutida historia och berättandet har folksagan som klangbotten. Tidningen återkommer till denna pjäs längre fram.
Spelas i: Falun 11, 14, 15, 16, 18, 21, 24, 25, 28, 30, 31/3 och 1, 4, 11, 12, 19, 20, 21/4 och 2, 3, 6, 9, 10, 11, 12/5, Säter 6/4, Leksand 7/4, Avesta 18/4, Vansbro 25/4, Älvdalen 26/4, Borlänge 27, 28/4, Hedemora 4/5

Silikon och ansiktslyft
Att exploatera och marginalisera kvinnan till en kropp är ett sätt att hindra henne ifrån att agera i de stora politiska frågorna. Eve Ensler inser i The good body plötsligt att hennes mage är en politisk arena.
- Föreställningen handlar om vår tids nya religion - plastikkirurgin och om kvinnorna bakom de nya kropparna, säger regissören Rebecca Forsberg.
I en tid när dokusåpor och gör-om-mig-program tar över tevetablåerna och kvällstidningarnas löpsedlar är The Good Body ett befriande inlägg i debatten. Eve spelas av Anki Larsson, känd för tevetittarna från serierna Saltön och God morgon alla barn. Medverkar gör också Kajsa Ernst, som Guldbaggenominerades för sin roll som storasystern i filmen Masjävlar.
Spelas i Vansbro 20/3

Hembiträde från helvetet
Annie vägrar kategoriskt att befatta sig med hushållsarbete. Det vore kanske inget problem om hon inte precis fått ett nytt jobb; som Det nya hembiträdet. Hennes nyblivne arbetsgivare är Manley, en medelålders relativt okänd författare. När Annie förutom att försumma huset dessutom stjäl, ljuger och beskyller sin arbetsgivare för sextrakasserier blir situationen ohållbar. Anki Lidén och Allan Svensson gör rollerna i Det nya hembiträdet.
- Det här är skådespelarnas pjäs med två komplexa roller. Vem vill till exempel inte spela en nymfoman som är oskuld? frågar regissören Jan de Laval.
Allan Svensson är en av våra mest kända komediskådespelare. Anki Lidén spelar i Muntergökarna mot Magnus och Brasse på Chinateatern.
Spelas i: Avesta 27/3, Borlänge 28/3, Ludvika 29/3, Falun 30/3

Kära medborgare
Anna Vnuk och hennes fyra dansare presenterar flera nya bekantskaper i dansföreställningen Kära medborgare. Det är en dansföreställning om att titta riktigt noga på andra människor och om det roliga i att se andra i sig själv, och tvärtom.
Få koreografer har haft en sådan genomslagskraft hos en dansovan publik som Vnuk. Hennes enkla, raka och okonventionella dans har lockat till sig en helt ny danspublik.
Spelas i: Vansbro 20/3

Vilda visioner granskas
Till en början har idésprutan Yngve Ferm kanske i alltför stor utsträckning kommunalrådet Anders S Hanssons öra. Idéerna om rondeller, Eninge Event Center får inte bara gehör, de får EU-miljoner. En allt mer skeptisk Hansson gräver djupare och djupare i den fiktiva kommunens skattkista. När så ryktet börjar gå om att EU tänker genomföra en Blixtrevision i Eninge blir Ferm nästan panikslagen. Till grund för den här komedin om dumdryg provinsialism, fega politiker och malande visionärer ligger Gogols klassiker Revisorn.
Spelas i: By 28/4

Fragmentariskt om självmord
Pjäsen Logosfält handlar om ett självmord. Hur omfattar man något sådant? Föreställningen formar sig till ett fragmentariskt avtryck av en människa, en vän. Därför är det också en berättelse om våra liv. Vi som blev kvar efter självmördaren.
Spelas i: Hedemora 28/4

Mer läsning

Annons