Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gå på bio med din bebis

Annons

Samarbetet mellan filmstudion i Falun och Bio Smultronstället är på väg mot ännu en termin i teatersalongen i Folkets hus. Nytt för hösten är "Bebisbio".

- Det är för barnlediga mammor och pappor som kan komma och titta på film på dagtid, berättar Torbjörn Lindqvist.

"Bebisbio" har fram till nu varit ett storstadsfenomen där biografer i Stockholm, Göteborg och Malmö provat på att visa film på dagtid, där föräldrar uppmanats att ta med sina nyfödda telningar in i salongerna.

Premiär för "Bebisbio" blir det mot slutet av oktober på en eftermiddagsvisning av filmen "I am Sam" med Sean Penn och Michelle Pfeiffer i huvudrollerna. Skötbord kommer finnas tillgängligt i Folkets hus, och föräldrar är välkomna att baxa med sig barnvagnar, blöjor och småkoddar.

Baby-boom eller inte, klart är att Falun sedan en tid tillbaka upplever en veritabel bio-boom. Såväl filmstudions som Smultronställets vårvisningar var mäkta populära, och medan Smultronstället räknade in 5 860 besök totalt så samlade filmstudion 271 medlemmar under sitt cineastiska paraply.

- Vi har ökat från 80 medlemmar för något år sedan till 271 stycken nu, konstaterar filmstudions ordförande Erik Uhrbom nöjt.

Det ökade publikintresset innebär också ökad konkurrens mellan Faluns biografer. En konkurrens som kommer biobesökaren till godo. För att Svenska Bio installerat nya projektorer, nya ljudanläggningar och piffat upp Falan just den här sommaren är knappast någon slump.

- Man märker ju att de är inne och hugger på filmer som jag vill visa här hos oss, konstaterar Torbjörn Lindkvist.

Varken han eller filmstudions ordförande upplever dock den ökade konkurrensen som något negativt.

- Vi kompletterar varandra på ett himla bra sätt, menar Erik Uhrbom.

Bio Smultronstället inleder sina höstvisningar med det kritikerrosade dramat "Pianisten" redan nu till helgen. För Falu filmstudios del inleds säsongen sista tisdagen i september med den film som medlemmarna önskat mest, Paul Thomas Andersons "Magnolia".

- I år har vi varit demokratiska som attan, vi har låtit medlemmarna själva välja sju filmer. Vi i styrelsen har bara valt en, berättar Erik Uhrbom.

Den film styrelsen valt ut på egen hand är "De förlorade barnens stad", av Jean-Pierre Jeunet som senast bjöd på sinnesfröjd med "Amelie från Montmartre".

Några av titlarna som bjuds i Folkets hus under hösten är; "The Royal Tenenbaums", "Småtjuvar emellan" av Woody Allen, dokumentären "Muraren" om Stefan Jarl, "Dom kallar oss mods" av Stefan Jarl, "Happiness" av Todd Solondz, Jan Troells "Så vit som en snö", Stanley Kubricks mästerverk "Dr Strangelove" med Peter Sellers och Aki Kaurismäkkis finska film "Mannen utan minne".

Cineaster som vill expandera utbudet ytterligare kan med fördel bege sig till Borlänge. Där körde filmstudion igång höstsäsongens biografäventyr på Maximteatern redan i söndags, då Franco Zeffirellis "Tea With Mussolini" visades. Filmstudion i Borlänges höstprogram i övrigt innehåller filmer som "Ett rum i våra hjärtan", "I andras ögon", Susan Taslimis svenska regidebut "Hus i Helvete" och Oskar Roehlers "Den oberörbara".

I slutet av oktober finns det dessutom möjlighet till filmfrossa ett helt veckoslut, när filmstudion bjuder in till Filmweekend med fem visningar på två dagar.

Lägg därtill de "kommersiella" biografernas ordinarie utbud och du har en filmhöst som ser tämligen välmatad och variationsrik ut i Falun-Borlänge-området.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons