Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart framåt för Afro-dite

Annons

Det blir inte mycket vila den kommande veckan heller. Afro-dite har intagit Tallinn och genast seglat upp som favoriter inför schlager-EM på lördag. Åtminstone enligt flera experter som uttalat sig.

- Det säger de säkert till alla. Men vi blir mer nervösa av vad folk säger hemma, för man vill ge dem den här segern, säger Kayo.

På programmet under veckan i Tallinn står förutom repetitioner, besök på den svenska ambassaden, en resa till ett barnhem och sightseeing. Men det blir inte så mycket lugn och ro.

Vart än Afro-dite drar fram i Tallinn blir det uppståndelse. Och det beror inte bara på att det stora pressuppbådet följer dem i hälarna. Bevakningen är berättigad. På gamla dagar har de blivit större stjärnor än någonsin.

Kayo Shekoni, Blossom Tainton och Gladys del Pilar var hyfsat välkända artister hemma i Sverige även före segern i Melodifestivalen, men det är som om de nu, nästan 40 år gamla, blivit rejält folkkära.

- Alla har haft sin karriärtopp, men inte av den här kalibern, säger Gladys del Pilar. Jag känner det när det kommer fram folk på gatan och är så spontant glada och stolta. Då förstår man hur stort det här är.

Afro-dite började som ett sidoprojekt. Det var för två år sedan som de tre goda vännerna bestämde sig för att starta en grupp ihop. De första spelningarna var specialdesignade discoshower på företagsjippon. Det är först det senaste året som det har blivit allvar.

Och hade Kayo fått bestämma hade de inte befunnit sig i Tallinn just nu. Hon var motståndare till att gruppen skulle sjunga in "Never let it go", Marcos Ubedas discoschlager, och ställa upp i Melodifestivalen.

- Jag var inte så sugen, men de andra tjejerna ville testa och då sa jag okej. Vi hade ingenting att förlora på det, egentligen, säger Kayo.

Hon har förstås inte ångrat sig sedan dess. Nu kan det gå hur långt som helst. Vad som är klart är att tjejerna ger ut sitt album i början på sommaren. I sommar blir det dessutom en turné med ett tjugotal spelningar.

Sedan beror det förstås på hur det går på lördag.

- Vi ska släppa plattan i Sverige och Europa. Jag tror att alla är laddade för alla eventualiteter, för vad som kan hända. Vinner vi trycker vi på en knapp, gör vi det inte jobbar vi vidare i Sverige, säger Kayo.

Skivan de har gjort beskriver de själva som en "glad partyplatta". Den innehåller inte bara låtar av Marcos Ubeda utan även material av låtskrivare som Lasse Andersson och Peder Erneroth och Gustave Lund, från Just D och gruppen Sverige.

Skivan ges ut i samarbete med Bert Karlssons skivbolag. Schlagerkungen fick en rejäl lyckträff när han lät tjejerna sjunga "Never let it go". Men han är också känd för sina kontroverser.

- Alla har konflikter. Det är viktigt att ha saker klara från början. Ofta när man är ung vet man inte och kanske gör en dålig deal från början. Bert är affärsman, jag är också affärsman så det är inga problem. Vi kommer säkert att ha konflikter, men jag är inte konflikträdd. Man kan lösa konflikter och hittills har Bert varit jättebra. Det är fantastiskt med en skivbolagsdirektör som är så engagerad, säger Blossom Taintom

- Sedan är jag övertygad om att det kommer någon gång då vi inte kommer att tycka lika, men man kan inte bara ha ja-sägare omkring sig. Det blir inte kreativt, fortsätter hon.

Så ni spelade inte in skivan hos honom av något slags tacksamhetsskuld för att han lät er sjunga låten i Melodifestivalen?

- Tvärtom! Det är han som ska stå i tacksamhetsskuld, säger Blossom Tainton. Han trodde inte alls på oss i början. han trodde vi var för gamla och avdankade, men han har erkänt att han hade fel.

- Om han tagit några andra hade det varit hans förlust. Det är inte alls säkert att den här låten hade vunnit om inte vi hade gjort den. (PM)

MIKAEL FORSELL

Mer läsning

Annons