Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frustrationsrock

Annons

Danko Jones musik är baserad på kärlekslängtan och frustration och Danko Jones själv hävdar att god rytm är lika med sexuell rytm.

I dagarna är kanadensarna nominerade till två Junos, alltså den kanadensiska motsvarigheten till Grammis, i kategorierna årets bästa rockplatta för Born A Lion, samt för årets video för Lovercall.

- Bra musik är baserad på frustration och lidande. Det är därför så många bra band kommer från USA och England. USA är ju trots allt bara en hårsmån från att tillhöra tredje världen, där finns riktiga getton. Men när det sedan går bra för ett band, försvinner den där extrema hungern och begäret efter att förinta och krossa, säger sångaren, gitarristen och frontmannen Danko Jones som gett namn åt bandet.

Han verkar explosivt koffeinladdad när jag pratar med honom och är tillsammans med J C, basisten och trummisen Damon, precis på väg till en spelning i Helsingfors. Det är första gången de spelar i Finland, Sverige har de däremot besökt tidigare och hela sex gånger, sedan de startade 1996.

Har ni Stones-komplex?

- Inte komplex kanske. The Rolling Stones var sex, drugs and rock'n'roll. Stones är stora, vi spelade faktiskt med dem i Toronto 2002, en liten spelning för 2 000 personer och det var en skön upplevelse. Inspirerande.

Men hur står det egentligen till med rockmusiklivet i Kanada?

- Det är svårt att slå igenom i Kanada, det är ett enormt stort land att åka runt och turnera i, det handlar om 8-12 timmar i bussen mellan varje stad. Många band blir kända lokalt. I Europa är det så mycket enklare. Men det finns faktiskt en scen med bra band i Kanada också. Den scenen som vi härstammar från, tillsammans med band som Trick Woo, The Dears, The Wickerlands och Trigger Happy, säger Danko Jones.

Hur kommer det sig att just ni lyckats internationellt?

- Det var rätt timing helt enkelt. Vi är som en jobbig förkylning som aldrig vill ge med sig.

Du verkar ha koll på svensk musik, stämmer det?

- Ja, Sverige pumpar ju ut så enormt mycket bra musik, trots att ni är ett sånt litet land. Vi har gjort fantastiska upptäckter när vi turnerat här i Sverige, band som The (International) Noise Conspiracy, Cardigans, The Hellacopters, The Ark och The Haunted, det finns så många bra.

Danko Jones är just nu ute på en åttaveckors Europaturné och

i går kom de till Stockholm. För en vecka sedan uppträdde de bland annat på en snowboardfestival i bergstrakterna mellan Tyskland och Österrike. Och det är inte första gången Dankos musik knyts samman med sportsliga evenemang.

Danko Jones låt "Soul On Ice" från albumet Born A Lion album kommer nämligen att spelas under hela hockeysäsongen 2003 då NHL-proffsen åker ut på isen.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons