Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frotté på Cozmoz

Annons

Hedemorakillarna i Frotté har funnits med på banan ett bra tag. På initiativ av gruppens tredje deltagare, Agent röd, har de skrivit texter på svenska sedan 1996.

- Från början rappade jag på stockholmska, vilket var löjligt men jag hade aldrig hört något annat, bekänner Edberg.

På den tiden var svensk hiphop en liten marknad och i förgrunden stod inspirationskällor som Just D och Tre ess. Men i samma veva som Petter debuterade i slutet på 90- talet fick genren ett rejält uppsving.

Efter att Frotté varit med på samlingsskivor och nått vissa framgångar, fick de samtal från flera storbolag.

- Vi var för handlingsförlamade och gjorde inget av det, men tur är väl det. Vår musik hade inte samma kvalité på den tiden, så vi skulle skämmas i dag om något släppts, säger Edberg.

Intresset för killarna slutade inte där. Den hedervärda titeln "Veckans babe" tilldelades Goop i Expressen.

- Det var lite konstigt och svårt att ta på allvar. Men kul också att bli utsedd till en av de 25 hetaste killarna i Sverige, säger Goop.

Debutalbumet, Den stora daldansen, släpptes via ett mindre bolag 2002. Det genomgående temat i texterna var alkohol och fest, något som en del kritiker uppfattade som oseriöst, berättar Frottémedlemmarna.

- Vår första platta är helt klart pubertal, men tanken var bara att underhålla och skriva roliga texter som är kul att festa till.

Skivan fick också goda omdömen, där många röster talade om gruppen som ett framtidslöfte. Flera låtar spelades frekvent på radio och två videos florerade på ZTV. Framför allt blev killarna populära i Finland, men det mest prestigefulla var att vinna pris för bästa nykomlingar på Swedish hip hop awards 2003.

Att det dröjde ett tag med den andra skivan förklarar killarna med att det tar tid att skriva genomtänkta texter. Nu har låtarna budskap.

- Vi reflekterar över våra liv och problem som har uppstått, säger Edberg.

Ett exempel på det är låten Civilkurage, där killarna efterfrågar fler vardagshjältar. Här medverkar även gästartisten Maria Törnqvist från Moder Jords Massiva.

Men Frottés kännetecknande humor och självironi återfinns också i texterna. I Kolla ringen, med Cajsa-Lisa Ejemyr, blir killarna avfärdade trots att de själva anser sig vara kungar i baren.

Förutom inhopp från gruppens ständige vapendragare Don Krille och den finske rapparen Ozo, bjuder skivan på radioteater i mellanspåren. Skådespelaren Jonny Lindqvist spelar en förvirrad liftare som ska ta sig till Stockholm. I monologerna tas temat till nästa låt upp och skapar en röd tråd.

Har ni höga förväntningar på Bilmusik?

Killarna svarar att det självklart finns förhoppningar om att folk ska gilla skivan. Men att det är svårt att få uppmärksamhet när det släpps 150 skivor i veckan. Bolaget är litet och har inte råd med någon stor marknadsföring.

I morgon är det hiphopkväll på Cozmoz i Borlänge. På scen står förutom Frotté även Ison och Fille, Projekt 731, Bullit, Seger, Flöde på smeten och Sacred n damned.

CARIN JONSSON

Annons