Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frösts nätverk avgörande

/

Annons

Han talar hellre om förutsättningarna och inramningen:

– Det är ovanligt med en festival på vintern över huvudtaget. Det vanliga för festivaler är konserter utspridda över en tvåveckorsperiod på sommaren. Det brukar inte heller vara så här varierat utbud eller så bra repetitionsmöjligheter.

Det är ingen hemlighet att han själv är en nyckelfigur och att hans personliga kontakter är avgörande för Vinterfest.

– Artister på den här nivån vill känna igen de andra namnen i festivalen. De vill gärna spela med andra framstående musiker. Jag har beskrivit inramningen på ett sätt som gör att de tror att de kommer att trivas här, att de blir väl omhändertagna.

Att utfallet för artisterna inte bara är ekonomiskt, utan också en innehållsrik vistelse i Ovansiljan, har gjort att flera av dem halverat sina ordinarie arvoden.

Fröst beskriver Vinterfests grundton som "ambitiös men inte pretentiös". De allra enklaste programvalen har undvikits.

– Jag vill inte att det ska vara inställsamt. Det ska finnas en utmaning för publik och artist. Jag vill att publiken ska få känslan av att vi har tänkt till, men att det inte ska framstå som krampaktigt nytänkande.

– Jag är jätteglad åt vad vi åstadkommit. Avslutningskonserten Vingar och jubel innehåller allt man kan begära av en konsert. Håkan Hardenberger är ju världens bäste trumpetare.

Intresset från publiken har också varit mycket stort. Konserten Mozart i soluppgången i Fryksås, där en mycket namnkunnig stråkkvartett backar upp Fröst själv i Mozarts klarinettkvinttet och där Pernilla August läser ur Mozarts efterlämnade brev, hörde till dem som sålde slut först.

Och lika snabbt fylldes stolarna till avslutningskonserten i Våmhus kyrka på söndagen och den spektakulära Bachkonserten på Bilprovningen i Mora.

– Jag brukar ta mig an ett projekt med gränssprängningstema varje år. I år är det Bach i industrilokaler. Att hissa upp en scen på billyften i Bilprovningen blir nog bra!

– Vi spelar ju delvis på andra instrument än Bach komponerade för och det blir också en sorts musikkommentarer, variationer och infall med Bach som röd tråd.

Länsmusikorganisationen bidrar till Vinterfests budget på samma sätt som till andra konserter. Men Vinterfest förstärks dessutom med stöd från privata företag, studieförbund och Sparbanksstiftelsen Dalarna.

Mer läsning

Annons