Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frökapslarnas hemlighet

Annons

En del former liknar frökapslar i naturen, sådana som inte finns, men som skulle kunna finnas.

Höljen kallar konstnären, Lars Wikström från Bispberg, dem. Temat har sysselsatt honom länge, men det mesta i rummet är skapat i år.

Det som gömmer något kan vara både lockande och skrämmande. Alla höljen är inte som balsaminens frökapslar som exploderar och sprider nya blommor. En kapsel kan också vara som en granat, färdig att kastas.

1999 hade Lars Wikström en utställning i Dalarnas museum där geometriskt genomtänkta former i rummet gjordes öppningsbara med många små knutar. Lite av det där finns med också här: Fascinationen inför förvandlingen, då det slutna öppnar sig och något nytt slår ut. Eller tvärtom, då de utbredda ytorna går tillbaka och blir kropp igen.

Samma form som ses som sammanbundet knyte återkommer i grafisk form på väggen, men öppnat och utslaget som en blomma. Eller som fågelvingar.

Sättet att följa upp skulpturerna med grafiska bilder ger utställningen en väl fungerande helhet, samtidigt som förvandlingsidén blir intressant flerdimensionell.

Det finns ett spännande egenvärde i själva iakttagandet, tycker Lars Wikström. Han är svag för de vetenskapliga naturbeskrivningar som utvecklades till skön konst under 1800-talet, före kamerans tid, då illustratören utvecklade en hyperkänslig förmåga att se och förmedla former och detaljer.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons