Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frogner lysande

Annons

Cinderella i Ludvika är en utmärkt satsning, som inte når ända fram. Men i stort sett ska en amatörspelad musikal se ut så här. Man skaffar en egen musikal som passar amatörers skicklighetsnivå. Att lägga slantar på ett par proffs som toppen på kransekakan, är bättre än många andra sätt att investera i en föreställning.

Falun och Ludvika har anammat det här sättet.

Visst anar man att man har hört några av melodierna förr, men säg den musikal som är helt fri från musikaliska "lån". Jag har egentligen bara två invändningar. 2 timmar och 50 minuter exklusive paus är på tok för mycket. En del sånger blir väldigt lååånga. Upphovsmännen måste ta till rödpennan en annan gång. Nu är det för sent, musiken är förinspelad.

Hela musikalen är genomkomponerad, det vill säga det är musik hela tiden. Men på premiären var den väldigt illa mixad. Ljudnivån dränkte i stort sett dialogen, dessvärre också några av solisterna.

Det börjar bli tjatigt att hitta superlativer åt Katharina Frogner, men hon är åter alldeles lysande. Hon har hela 14 sånger att sjunga och framför dem alla med samma härliga lyster. Martin Redhe Nord dyker upp först i andra akten. Men väl på scenen är han en sensation. Studierna på Balettakademin har gjort honom till något som kan bli vår nästa stora musikalstjärna.

När han och Frogner framför sin duett på slutet lyfter Cinderella till en nivå jag aldrig tidigare upplevt på en amatörmusikal i Dalarna.

I övrigt är uppsättningen unik i Dalarna i det att samtliga roller sjunger bra. Alla måste berömmas, men litet plus unnar jag Per Andersson och Lotta Tunbjörk. Hon och Maria Hagberg stod för suveräna duetter.

ÅKE STRÖMMER

Mer läsning

Annons