Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt flyt i idévärlden

Annons

Två måltidsstilleben i klassiska arrangemang dominerar ena väggen i Frans van Bruggens utställning i Appendix. Överdådiga och med fullastade fat.

Men det är något som inte stämmer, något som signalerar fara. Vad är det grå och liksom uppluckrade på ytan? Tecken på förvandling får oss att tänka på upplösning och kaos.

Bordets njutningar är inte självklara längre.

-Människan har fått ett komplicerat förhållande till sina naturligaste behov. Mat, umgänge, sex-allt omgärdas av krav, förbehåll och faror. Frans van Bruggen menar att våra attityder tagit bort vår grundtrygghet.

Sociala förväntningar, rädsla för att misslyckas, rädsla för att bli tjock eller att få i sig miljögifter ligger där som en barriär.

Men frågan är om det någonsin varit enkelt. Ludvikakonstnären Frans van Bruggen, född i Nederländerna, har fördjupat sig i 1500-talets holländska måleri och berättar om skådematen som köptes enbart för att fungera i stilleben. I Antwerpen fanns affärer med sådan skådemat, konserverad i formalin och annat för att hålla länge.

Att naturliga ting förvrängs för att tillfredsställa våra tillrättalagda behov är inget nytt. Den tidens måleri är full av anspelningar. Frukter symboliserade lust och last, de som kunde betala fick figurera i motiven.

Vårt förhållande till idéerna intresserar Frans van Bruggen på flera sätt. En del målningar fungerar som nyckelhål till vår historia.

-I vår osäkra tid är idéerna obestämda, mycket flyter.

Men den där obestämda zonen, där fantasin driver omkring otyglad, betyder samtidigt frihet i den tillkrånglade tillvaron.

Flyta-Driva är också titeln på utställningen.

En triptyk i målat trä tar upp kristen korssymbolik. Men här är korset en flytande planka som ett kärlekspar räddat sig upp på. van Bruggen är trött på den kyrkliga domedagstolkningen av det kristna budskapet.

Den datagrafiska bilden med barnet som lutar sig över vattnet och upptäcker sig själv fungerar som en lustfylld vision. En spegling av individens möjlighet att upptäcka och uppleva. Att flyta-driva.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons