Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frispråkig Tommy sjunger om sex

Annons

Tommy Nilsson har under en 25-årig karriär skaffat sig en publik som följt honom genom många genrebyten. Han började som popstjärna i Frankrike i början av 80-talet, blev hårdrockare och sedan melodifestivalvinnare 1989. I drygt tio år har Tommy Nilsson sjungit på svenska om kärlek och haft stora framgångar i Sveriges radio P4:s Svensktoppen.

Just P4:s lite mer mogna publik har tagit Tommy Nilsson till sin hjärtan.

- Det jag skriver tilltalar väl de som är mellan 30 och 60. Jag tycker om att kallas vuxen artist, jag är 45 år nu. Det vore konstigt om jag försökte skriva för ungdomar, säger han.

Hans nya album, Tiden före nu, som kommer ut i dagarna, är "vuxet" på fler än ett sätt. Många kritiker har fastnat för låten Vill du ha sex med mig, som på ett mycket konkret sett handlar om just det.

- Jag har funderat över den där texten, det måste jag erkänna. Men lyssnar man på engelsk musik så finns det en hel del ordval som kan ifrågasättas i så fall. Jag tycker inte det är så speciellt kontroversiellt. Det känns som en bra och fin text, säger Tommy Nilsson.

Trots allt är det rätt ovanligt med låtar som så rakt på sak handlar om sex.

- Ja, men det är väl bra. I stället för att sjunga vill du ha sex med mig kunde jag ha skrivit vill du älska med mig, och då hade ingen reagerat. Men nu valde jag att göra så här och det får jag väl stå för, säger Tommy Nilsson.

Efter att ha inlett ett samarbetet med en ny producent, Lasse Andersson, har Tommy Nilsson fått något av en nytändning i karriären. Han väjer inte för att vara utlämnande och självbiografisk i sina texter, trots att han vet att veckopressen skärskådar det han sjunger för ledtrådar om hur det står till i förhållandet med tv-profilen Malin Berghagen-Nilsson.

- Jag skriver alltid utifrån det som händer mig eller människor runt omkring mig. Det är enda sättet, tycker jag, att vara ärlig på något sätt. Man skriver från hjärtat om egna funderingar man har.

- Och veckopressen, de jobbar på sitt sätt, men man får köpa det. Det är inte så roligt när det är rubriker som inte stämmer, men det är en värld man lever i och det får man stå ut med.

Albumet kommer nu, men det är egentligen nästa sommar som Tommy Nilsson siktar på. Då planerar han göra en större turné, om skivförsäljningen går bra. Han hoppas kunna spela på konserthus och teatrar.

- Min publik är inte sådan som går på klubbar mitt i natten. Så jag vill spela hyfsat tidigt så att de som har två barn kan komma och titta och ändå gå upp tidigt och jobba dagen efter.

MIKAEL FORSELL/TT SPEKTRA

Mer läsning

Annons