Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fridah Jönsson: Vad som händer om Trump faktiskt tar hem det hela

/

KRÖNIKA

Annons

Såhär en vecka innan en av världens största och förmodligen historiska händelser skulle man ju vilja kunna något om den. Jag hade verkligen planerat att lära mig hur presidentvalet funkar den här gången. Redan i våras laddade jag hem några avsnitt av USA-valpodden, jag såg filmer som "Gamechanger" och "Recount" och jag letade upp gamla DN-artiklar med grafik över hur valet egentligen fungerar, men självklart kom andra podcasts, filmer och artiklar emellan och nu är jag lika ovetande som tidigare.

Men förutom alla dessa distraktionsmoment har det ändå varit ett som varit överlägset, nämligen Donald Trump själv. Jag har inte kunnat lära mig hur valet är uppbyggt för så fort jag försöker gör han något nytt vidrigt sexistiskt uttalande som får mig att bli stum av förundran om hur det blev såhär. Jag försöker plugga på hur alla omröstningar funkar men varje gång jag ska leta upp någon guide till hur allt går till inser jag, mer och mer för varje gång, att det är fullständigt otänkbart både hur vi hamnade i den här situationen och vad som händer om Trump faktiskt tar hem det hela.

Jag kan för tillfället inte tänka mig något obehagligare än att fastighetsnissen med den äckliga människosynen blir världens mäktigaste människa. Bara tanken på att ge makten från Obama till Trump känns som att ta nobelpriset från Bob Dylan och ge det till valfri skribent på Flashback forum.

Två av alla saker jag gillar med Obama är hur han och hans familj är så genuina mot varandra och öppna för populärkultur, och hur dessa saker kombineras. Jag tittar på Michelles "Carpool Karaoke", jag youtubar när Beyoncé sjunger "At Last" för paret Obama och jag letar fram presidentens gamla valet 2012-tweet som består av orden ”Four more years” och en kram-bild på honom och Michelle.

Om vi bortser från att en Trump-vinst kommer att innebära jordens undergång rent politiskt: Vad händer med alla fina president-möter-kultur-grejer om dår-Donald sopar hem valet? Kommer Trump att ta efter Obama och fistbumpa städare i Vita huset? Kommer Melania Trump att upprepa Michelles bravad och medverka i en "Gilmore Girls"-hyllning? Kommer Trump att följa Obamas exempel och tippa Kendrick Lamar som vinnare i en rap-battle mot Drake?

Inte direkt. Donald Trump kommer absolut inte ha tid att visa sig mänsklig och uppskatta musik, TV och film. Han kommer nämligen att ha fullt upp med att göra världen till en mörk plats fylld av rasism, sexism och en stor brist på mysiga politik-möter-folket-ögonblick i TV-sofforna. Go Hillary.

Läs fler krönikor av Fridah Jönsson här.

Mer läsning

Annons