Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fria aktörer ska bidra till mångkultur

/
  • Yvonne Rock, nationell samordnare för Mångkulturåret 2006. Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX

Annons

Året är slut, men arbetet har bara börjat. Så sammanfattar den nationella samordnaren Yvonne Rock Mångkulturåret 2006 i slutbetänkandet "Mångfald är framtiden".

Viljan att arbeta för ökad kulturell mångfald är stor bland institutioner och myndigheter, menar hon. Men kunskapen saknas ofta. Därför föreslår hon att fria aktörer som är specialiserade på mångfald får större ansvar och mer resurser.

En del av de aktiviteter som Kulturrådet har hand om i dag ska tas över av organisationer som Mångkulturellt centrum, Intercult och MOI. Ett organisationsstöd på 10 miljoner kronor ska också fördelas.

23 myndigheter, institutioner, stiftelser och bolag samt universitet och högskolor får ett särskilt uppdrag att fördjupa sitt mångfaldsarbete.

- De behöver metodstöd, att bryta ner och titta på hur man kan implementera de här frågorna ännu mer. Om man tittar på Filminstitutet, som inte har haft någon mångfaldsplan, så börjar man nu att på varje avdelning jobba med mångfald. Det handlar väldigt mycket om rekrytering, säger hon.

För att peka på vilka aktiviteter som redan kommit igång innehåller slutbetänkandet 20 goda exempel.

- Ett exempel är "Nya pjäser - nya världar", där bland andra Gottsunda Dans & Teater, Dalateatern och Folkteatern i Göteborg samarbetat för att hitta nya pjäsförfattare. Man fick in 275 bidrag och nu kommer fyra-fem av de pjäserna att sättas upp, konstaterar Yvonne Rock.

Mångkulturåret har fått utstå massiv kritik. Projektet har bland annat kallats för en "jippoartad uppifrånsatsning". Många menar också att det är absurt med ett speciellt år för mångkultur, eftersom det ingår i de statliga institutionernas uppdrag att ha ett mångkulturellt perspektiv. Trots kritiken är den nationella samordnaren Yvonne Rock nöjd med vad som åstadkommits.

- Vi har satt igång en medvetandeprocess. Det har varit ett utsatt uppdrag eftersom det handlar om att uppdatera bilden av Sverige, säger hon.

(TT Spektra) ERIK LAQUIST

Fakta: Några av slutbetänkandets förslag:

  • 23 myndigheter, institutioner, stiftelser och bolag samt universitet och högskolor får ett särskilt uppdrag att fördjupa sitt interna och externa mångfaldsarbete.
  • En ny anslagspost hos Kulturrådet, "Kulturpolitisk utvecklingsverksamhet", skapas. Anslagsposten får 68 miljoner kronor, som finansieras av en sammanslagning av fem andra poster samt 6 miljoner från de 10 miljoner per år som regeringen avsatt till främjandet av etnisk kulturell mångfald och interkulturell dialog.
  • 10 miljoner kronor i organisationsstöd fördelas till kulturpolitiska aktörer som arbetar med kulturell mångfald, interkulturell dialog och internationellt utbyte.
  • Nya mål formuleras om att myndigheter och institutioner i högre utsträckning än i dag ska nå ut till geografiska områden och platser dit de tidigare bara nått ut i begränsad omfattning.

Mer läsning

Annons