Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Freestyle kvävde stämningen

/

Annons

Hiphopkväll Arenan Falun 070405

  • Arrangör: Guldrush
  • Publik: ca 100
  • Artister: Action Authority, Follow him to the end of the dessert, Prop Dylan, Hassel, Freestyle

Kvällen inleddes lovande med en öppen scen. Roligt att se hur hiphop-scenen i Dalarna hela tiden utvecklas och att nya entusiaster söker sig upp på scenen. Det stora samtalsämnet för kvällen var den amerikanska rapparen Freestyle som bland annat gjort sig känd för att ha turnerat med Looptroop.

Trots hög scenisk standard och kvalité från artisterna var publiken stundtals stillastående och oengagerade. Hade majoriteten av publiken lämnat dunjackorna i entrén och istället ställt sig närmare scenen så hade värmen även spridit sig upp på scenen. Alla akterna fick kämpa i motvind och det kändes ibland som att långfredagen hade börjat en dag tidigare i år.

Follow him to the end of the dessert var kvällens mest innovativa akt och sökte sig bortanför den traditionella ramen för hiphop. Maskerade med rånarluvor bjöd de på ett energiladdat uppträdande med nya ljudbilder med hjälp av munspel, gitarr och megafon. Trots sökandet i rätt riktning lyckades gruppen inte hitta något riktigt flyt. Det blev för tvära kast i stämningen och spelningen kändes stundtals ojämn.

Prop Dylan levererade en fullt godkänd spelning. Med självkänsla, en grym scennärvaro och slagkraftiga texter höll de ett tryggt grepp om publiken. Känns som ett positivt kort inför framtiden och ett namn att lägga på minnet.

Att man kommer från staden där hiphop föddes är ingen given kvalitetsstämpel och ingen självklar grund för att bli huvudakt. Ingen i publiken kunde undgå att rapparen Freestyle kom från New York eftersom han hela tiden titulerades sig själv som det. Även om rutin genomsyrade framträdandet, saknades udd och lekfullhet. Precis när publiken var uppvärmda kvävde han stämningen med långa politiska mellansnack. Det blev mycket moralprat och hänvisningar till gamla meriter istället för prestation på plats.

Mer läsning

Annons